Topdag voor Amazon op de beurs: Jeff Bezos in een klap weer 17 miljard dollar rijker

Zo slecht het donderdag Mark Zuckerberg als grootaandeelhouder van Meta verging, zo goed gaat het met het vermogen van Jeff Bezos, na de uitstekende resultaten van “zijn” Amazon.

Amazon werd donderdag nog op de beurs meegesleurd door de neergang van Meta en verloor 7,8 procent. Maar dat sentiment keerde meteen nabeurs, toen de e-commercereus met kwartaalcijfers uitpakte die ver boven de verwachtingen lagen. Vrijdag ging het bedrijf van Jeff Bezos bij de opening van de beurshandel 12 procent hoger.

De groep zag de omzet in het vierde kwartaal oplopen tot 137,4 miljard dollar, tegenover 125,6 miljard dollar een jaar eerder. De nettowinst steeg met ruim 50 procent naar 33,4 miljard dollar. Vooral de clouddienstafdeling AWS manifesteert zich als een indrukwekkende winstmachine, die bovendien nog sterk groeit.

De spectaculaire koerssprongen leiden tot grote schommelingen in de beurswaarde van Amazon, waarbij tientallen miljarden dollars eerst in rook opgingen, maar er daarna weer bijkwamen:

  • woensdagavond: 1.527 miljard dollar beurswaarde
  • donderdagavond: 1.408 miljard dollar
  • vrijdagnamiddag: 1.580 miljard dollar

Vermogen Bezos gaat mee op en neer

Het persoonlijke vermogen van stichter Jeff Bezos golft virtueel mee, net zoals Zuckerberg ervaart met Meta. Van de ene dag op de andere worden ze op papier tientallen miljarden dollars armer (Zuckerberg verloor donderdag 30 miljard dollar), of rijker.

Bezos bezit volgens het bureau Refinitiv 9,9 procent van Amazon. Dat betekent dat een koersstijging met ruim 12 procent hem meteen zowat 17 miljard dollar extra vermogen oplevert tegenover donderdag.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.