‘Top Gun 2’ stuwt meme-aandeel AMC 10 procent hoger

De langverwachte release van het vervolg op de iconische actiefilm ‘Top Gun’ deed het aandeel van Amerikaanse bioscoopketen AMC dinsdag de hoogte in schieten. De film brak namelijk een zogenaamd box office-record in de Verenigde Staten: maar liefst 3,3 miljoen mensen gingen het voorbije weekend in één van de AMC-filmhuizen naar de prent kijken.

Waarom is dit belangrijk?

AMC werd een van de meest besproken 'meme-aandelen' vorig jaar, naast die van de gamewinkelketen GameStop. Het begrip 'meme-aandeel' werd eind januari 2021 geïntroduceerd toen beleggers massaal aandelen van bedrijven waarvan de toekomst niet bepaald rooskleurig was, hebben gekocht. Ze deden dat om shorters, beleggers die inspelen op een koersdaling, uit de markt te prijzen. Door de stijgende koersen werden ze gedwongen hun posities van de hand te doen om gigantische verliezen te vermijden.

Cultuurmedium Variety meldde dat ‘Top Gun: Maverick’ tijdens het Memorial Day-weekend, het laatste weekend van mei in de VS, maar liefst 156 miljoen dollar in het land van herkomst heeft opgebracht. Daarmee versloeg het Tom Cruise-vehikel het record van ‘Pirates of the Caribbean: At World’s End’ uit 2007, met drie miljoen dollar. Het vakblad merkte ook op dat de film in 4.732 Noord-Amerikaanse bioscopen draaide, waarmee het de breedst vertoonde release aller tijden werd.

Kaartjeskopers ouder dan 55 jaar

AMC zei dat 3,3 miljoen gasten naar de sequel van ‘Top Gun’ hadden gekeken in een van zijn bioscooplocaties, en dat meer dan 5 miljoen gasten tijdens het weekend zijn bioscopen bezochten. Dat is een stijging van bijna 100 procent op jaarbasis. De film zou oorspronkelijk in 2020 uitkomen, maar werd met twee jaar uitgesteld vanwege de coronapandemie. Dat uitstel vertaalde zich in een sterke inhaalvraag.

“Dit is twee-en-een-half keer de grootste Tom Cruise [film] opening ooit. We zijn gewoon euforisch”, vertelde AMC-CEO Adam Aron dinsdag aan het zakenmedium CNBC.

De bestuursvoorzitter verwacht dat er meerdere kassuccessen zullen zijn dit jaar, doelend op de verwachte blockbuster-releases van onder meer ‘Jurassic World: Dominion’, ‘Minions 2’, en ‘Avatar 2’.

Wat ook het moreel van de beleggers in de bioscoopketen opkrikt, zijn schattingen dat 55 procent van de kaartjeskopers dit weekend ouder was dan 55 jaar, weet Business Insider. Dat wijst erop dat oudere filmconsumenten terugkeren naar de bios nadat ze tijdens de pandemie gewend zijn geraakt aan streamingdiensten.

Neerwaartse trend

Het aandeel van AMC schoot met maar liefst 10 procent omhoog toen beleggers bovenstaande cijfers te zien kregen. En de afgelopen 5 dagen veerde het aandeel AMC zelfs bijna 30 procent hoger. Voor 1 AMC-aandeel moet je op het moment van schrijven 14,76 dollar neertellen. Ook het aandeel GameStop steeg over meerdere dagen, nu beleggers een risicovollere houding aannemen op weg naar de zomer.

Maar of de opleving aanhoudt valt nog te bezien, want AMC bevindt zich in een duidelijke neerwaartse trend sinds zijn piekkoers van ongeveer 72 dollar vorig jaar. Het AMC-aandeel is sinds begin dit jaar met 42 procent gedaald, en staat 78 procent lager dan zijn 52-weeks hoogtepunt.

(ns)

Meer
Beleggen
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Meer Beleggen
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20