Dat Too Good To Go een succesverhaal is, hoeven we je niet meer te vertellen. Hoewel de app tegen voedselverspilling reeds meer dan 5 jaar bestaat, is het tegenwoordig meer dan dat. In 5 jaar tijd is hij uitgegroeid tot een marktplaats waar duizenden retailers, restaurants, bakkers en slagers in contact staan met miljoenen consumenten. Maar de aanpak verbreedde in die al bij al korte periode. Opvallend is dat Too Good To Go in zijn missie partnerships centraal zet.
Het lijkt het begin van een sprookje… In 2016 zaten 5 jonge ondernemers in een buffetrestaurant in Kopenhagen. Na hun maaltijd beseften ze plots dat aan het eind van de shift heel wat voedsel van het buffet in de vuilnisbak zou belanden, terwijl het nog perfect eetbaar was. Het was de start van Too Good To Go, een app die je toelaat om goedkoop voedsel aan te kopen dat anders weggegooid zou moeten worden. Het biedt retailers en restaurants de mogelijkheid om het voedsel nog te verkopen en voedselverspilling tegen te gaan.
“Vijf jaar na de start zijn we actief in 15 landen en tellen we meer dan 900 medewerkers”, klinkt het trots bij Kenny Defrijn, Head of Marketing voor België. In ons land is Too Good To Go intussen 3 jaar actief en telt het meer dan anderhalf miljoen gebruikers. Om maar te zeggen dat het succes van Too Good To Go er kwam in een recordtempo. Vergelijkbaar met Airbnb en Twitter…
Shared value en holistische visie
Aanvankelijk lag de focus sterk op het bekendmaken van de app, zowel bij retailers/restaurants als bij consumenten. “Bij de lancering in ons land kregen we meteen heel wat persaandacht”, herinnert Kenny Defrijn zich. “De app was toen zelfs nog niet beschikbaar in de app stores. Daarna ging het snel. Onze strategie was om zo snel mogelijk in zoveel mogelijk steden actief te worden. Daarbij was persaandacht onze communicatiefocus.”
De focus op shared value en een holistische visie is voor een merk als Too Good To Go natuurlijk logisch. Op die manier positioneert Too Good To Go zich als tussenpartij tussen de retailer/het restaurant die overschotjes heeft op het einde van de dag en de consument die kan meestrijden tegen voedselverspilling. Mooi meegenomen is het feit dat het lekkere eten aan 1/3 van de originele prijs wordt aangeboden. Het heeft dus zowel consumenten als de partners nodig om het systeem te laten draaien.
Missie enkel samen realiseren
Met de jaren is Too Good To Go echter meer gaan focussen op zijn missie. Het doel was om nu meer te zijn dan enkel een app. “We willen meer bewustwording rond voedselverspilling. Onze missie is immers niet om onze app zoveel mogelijk ingang te laten vinden, wel om voedselverspilling tegen te gaan. Een derde van al het eten wordt verspild. Dat aandeel willen we drastisch verminderen en hierin willen we een actieve stem zijn. Hierbij is Oatley, de fabrikant van zuivelproducten uit haver, ons grote voorbeeld. Zij zetten zich heel sterk af tegen de zuivelindustrie. Wij doen het op dit vlak anders: wij zetten ons in voor iets, en dat doen we aan de hand van samenwerkingen.”
Ondertussen vormen samenwerkingen dan ook het middelpunt van de bedrijfsstrategie. Zo organiseerde Too Good To Go in samenwerking met de belangrijkste aardappelactoren in de lente van 2020 SOS Patat. Kenny Defrijn: “Tijdens de eerste lockdown was er een groot overschot aan aardappelen omdat de horeca gesloten was. Daarom riepen we op om naar de frituur te gaan of diepvriesfrieten te kopen om ervoor te zorgen dat het overschot zo klein mogelijk was.”
Meer recent is er WaW Brands. Waste Warrior Brands is een coalitie van merken die zich engageren in de strijd tegen voedselverspilling, met de hulp van Too Good To Go. “Ze creëren bewustwording bij werknemers en klanten”, legt Kenny Defrijn uit, “ondernemen concrete acties en vormen partnerships om zo samen een pad naar een wereld zonder voedselverspilling te bouwen. Ondertussen telt de Belgische markt al meer dan anderhalf miljoen Waste Warriors. Verder werkt Too Good To Go ook samen met partners als FoodWin en de Voedselbanken. Allemaal samen voeren ze eenzelfde strijd…