Toerismeraket van Jeff Bezos lanceert in april eerste passagiers

Het ruimtevaartbedrijf Blue Origin, opgericht door Amazon-miljardair Jeff Bezos, wil over enkele maanden passagiers naar de ruimte lanceren. Dat bevestigden verschillende bronnen aan nieuwssite CNBC. 

Afgelopen donderdag voltooide Blue Origin met succes de 14de onbemande testvlucht met zijn New Shepard, die bestaat uit een herbruikbare draagraket en een ruimtecapsule. Daarmee wil het ruimtevaartbedrijf binnenkort mensen tegen betaling kortstondig in de ruimte brengen tijdens suborbitale ruimtevluchten.

De testvlucht was de eerste van twee ‘stabiele configuratie’-vluchten, bevestigden verschillende bronnen dicht bij het project aan CNBC. Dat betekent dat Blue Origin niet meer van plan is om nog grote veranderingen aan het ruimteschip aan te brengen. 

Bovendien zou, volgens diezelfde bronnen, de tweede testvlucht met de New Shepard al gepland zijn voor eind februari, gevolgd door de eerste bemande vlucht slechts zes weken daarna. Begin april dus. 

New Shepard

De New Shepard is ontworpen om zes passagiers tot op een hoogte van meer dan 100 km te brengen, oftewel de grens van de ruimte. Ruimtetoeristen zullen er enkele minuten gewichtloos kunnen doorbrengen, met grote ramen die uitzicht geven op onze planeet, alvorens naar de aarde terug te keren. 

Piloten zijn niet nodig, opstijgen en landen gebeurt volautomatisch en wordt vanop afstand geregeld vanuit de ruimtebasis van Blue Origin. Bovendien zijn zowel de raketten als de capsules herbruikbaar.

Ruimtetoerisme

Ruimtetoerisme trekt de laatste tijd veel meer belangstelling en investeringen aan nu particuliere bedrijven als SpaceX hebben aangetoond dat ze in staat zijn om met bemande vluchten veilig de ruimte te bereiken. 

Zo schat zakenbank UBS dat de markt voor ruimtetoerisme in 2030 een omvang van maar liefst 3 miljard dollar zal hebben. Dat komt onder meer door de introductie van herbruikbare raketten en dalende financieringskosten. 

Vooral Virgin Galactic, het ruimtevaartbedrijf van de Britse ondernemer Sir Richard Branson, zou hier de komende jaren de vruchten van plukken, schatten UBS-analisten. Volgens hun recentste schatting zouden de aandelen van het bedrijf in een jaar tijd tot 50 procent stijgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20