Tinder introduceert ‘panic button’ en veiligheidschecks

Datingapp Tinder begint met veiligheidschecks en een paniekknop waarmee de gebruikers de politie op pad kan sturen. Het systeem wordt voorlopig enkel uitgerold in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse Tindergebruikers kunnen binnenkort op een paniekknop klikken als hun date uit de hand loopt. Het moederbedrijf van de populaire app, Match Group, neemt namelijk een aandeel – en bestuurszitje – in Noonlight. Dat is een app die de locatie van gebruikers volgt en alarm slaat als er problemen zijn.

Wanneer Match Group de tool lanceert, kunnen gebruikers van Tinder en zijn andere datingapps een badge aan hun profiel hangen. ‘Beschouw het als een alarmpaneel’, zegt Elie Seidman, CEO van Tinder, aan The Wall Street Journal. ‘Het zegt mensen dat ik beschermd ben, en dat werkt als afschrikmiddel.’

Alvorens ze op date gaan, kunnen gebruikers de informatie over hun date ingeven. Als ze op date gaan en het alarm activeren, krijgt de politie die gegevens doorgespeeld. Althans, als Noonlight er niet in slaagt om de gebruiker in kwestie te contacteren. Dan sturen ze ook de politie eropaf.

Privacy

Noonlight houdt dus voortdurend de realtime-locatie van hun gebruikers bij. Match Group heeft naar eigen zeggen vastgesteld dat die de trade-off met privacy er graag bijnemen. Match Group-CEO Mandy Ginsberg zegt dat Noonlight de locatiegegevens niet voor marketingdoeleinden zal gebruiken, noch zal overbrengen naar de server van het moederbedrijf.

‘Je moet een datingbedrijf leiden alsof je een moeder bent’, is de leuze van Ginsberg. Nochtans is dit wel de eerste grote veiligheidsmaatregel die Match Group neemt. Zo zijn er op alle datingapps van het bedrijf nog geen achtergrondchecks, of toch niet standaard. Als het bedrijf een zedendelinquent identificeert, wordt die wel verbannen.

Een volgende maatregel die er in de toekomst aankomt is de verificatiebadge. Hiermee kunnen gebruikers met een tool bewijzen dat zij de persoon op hun foto’s zijn.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20