Tinder-gebruikers zetten locatie op Wuhan voor informatie over coronavirus

Terwijl het coronavirus covid-19 zich verspreidt over de wereld, is de broeihaard Wuhan nog steeds afgesloten van de wereld. Gebruikers van Tinder proberen via de datingapp te vernemen hoe het leven daar nu verloopt, achterhaalde de entertainmentwebsite BuzzFeed.

‘Ik zet mijn Tinder-locatie op Wuhan, zodat ik echt kan te weten komen hoe het er daar aan toegaat’, liet een Twitteraar weten op 27 januari. Drie dagen later riep de Wereldgezondheidsorganisatie de noodtoestand uit voor covid-19.

Hij vermoedt dat de Chinese autoriteiten informatie achterhouden en wil daarom de inwoners zelf bevragen over hun wedervaren, zegt hij aan BuzzFeed. En dat lukte hem ook. ‘Blijkbaar betekent een lockdown niet per se dat er op elke straathoek een soldaat staat, maar zijn het eerder buren die je verlinken als ze je zien buitenkomen’, laat hij weten.

Ondertussen volgden meer Tinderaars zijn voorbeeld. James, die Engels geeft in Vietnam, schreef er een blogpost over. Niet iedereen reageerde op dezelfde manier.

Sommigen hebben schrik:

Anderen maken er het beste van:

En nog anderen zijn gewoon op zoek naar een verzetje:

Er is al vaker kritiek gekomen op de manier waarop de Chinese regering met covid-19 omgaat. Velen denken dat ze informatie achterhoudt en bewust foute informatie verspreidt. Ook tijdens de uitbraak van een vorig coronavirus, SARS, deed de Chinese overheid dat.

In 2004 verdween een 72-jarige dokter voor 45 dagen achter de tralies omdat hij als klokkenluider informatie aan het licht bracht. Los daarvan heeft China niet de beste reputatie als het op transparantie aankomt.

Covid-19 begon in de Chinese stad Wuhan en verspreidde zich al snel over de rest van de wereld, met ondertussen meer dan 100.000 gevallen wereldwijd. Ondertussen zou het virus onder controle zijn in Wuhan. De Chinese leider Xi Jinping bracht dinsdag een bezoek aan de stad.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20