TIM COOK: ‘De reden waarom de iPhone in China wordt gemaakt is niet enkel de kostprijs’

Niet de goedkopere kostprijs, maar de vaardigheid van Chinese arbeiders was de hoofdreden om de productie van de iPhone naar China te verplaatsen. Dat heeft Tim Cook, de CEO van het bedrijf, gezegd in een interview met CBS.

In het programma ’60 Minutes’ van Charlie Rose zei Cook dat ‘het beroep van bandwerker (en assembleur of samensteller van micro-onderdeeltjes) in de VS aan het verdwijnen is, terwijl China zijn economie net daar op heeft afgestemd:

“De VS hebben niet langer die vaardigheden. Ik bedoel, je kan alle Amerikanen die nog over die vaardigheid beschikken samen plaatsen in de kamer waarin we nu zitten. In China zou je verschillende voetbalvelden nodig hebben. [..] Het is waar hun focus ligt. Het zit in hun schoolsysteem. Dus dat is de realiteit.”

Toch zijn er ook andere redenen die deze delokalisatie rechtvaardigen. Belastingen bijvoorbeeld.

In 2012 hadden een aantal toplui van Apple anoniem tegenover de New York Times verklaard dat de Amerikaanse fabrieken onvoldoende flexibel en reactief waren om zich aan het productieritme van de iPhone aan te passen.

Een jaar later berekende het magazine Forbes dat indien de productie in de VS zou plaatsvinden het bedrijf 35% belastingen op zijn winst zou moeten betalen, terwijl Apple nu op zijn buitenlandse winsten in Ierland wordt belast tegen een tarief van om en bij de 2%.

Cook:

‘Ik zou niets liever doen dan de productie opnieuw naar de VS te brengen. […] Maar dat zou me 40% kosten. En ik denk niet dat dit redelijk is. Het gaat om een belastingstelsel […] dat ontworpen is voor het industriële tijdperk, niet het digitale. Het is achterlijk en dat is pijnlijk voor Amerika. Het had al jaren geleden moeten worden aangepast en het is al lang te laat.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20