TikTok verwijdert meer dan 11 miljoen accounts waarvan een groot deel van kinderen jonger dan 13 jaar

TikTok heeft voor het eerst cijfers bekend gemaakt over het aantal accounts dat de app heeft verwijderd waarvan ze het vermoeden hadden dat die in van kinderen jonger dan 13 jaar waren. Volgens de regels van TikTok is dat namelijk de minimumleeftijd waarop je je mag aanmelden. Heel wat kinderen die jongeren zijn, liegen echter over hun leeftijd om toch ook al op TikTok te kunnen zitten.

TikTok is één van de populairste en meest lucratieve apps van het moment. Toch krijgt de videoapp ook heel wat kritiek. Zo ligt de privacy, of het gebrek eraan, van TikTok al langer onder vuur. De app zou gegevens van gebruikers verzamelen en doorsturen naar China. In het Verenigd Koninkrijk wordt moederbedrijf ByteDance dan ook aangeklaagd omdat TikTok persoonlijke informatie van kinderen verzamelt zonder transparantie of de wettelijk vereiste toestemming van hun ouders.

Maar dat is niet de enige kritiek die de applicatie krijgt. Zo blokkeerde Italië begin dit jaar tijdelijk TikTok nadat een 10-jarig meisje was overleden als gevolg van een challenge die ze had gezien op de videoapp. Bovendien wordt de applicatie ook meer en meer gebruikt om fake news te verspreiden, iets wat TikTok met gemengd succes probeert aan te pakken.

TikTok Transparency Report

Als reactie op al die kritiek en om aan te tonen dat er achter de schermen wel degelijk iets mee gedaan wordt, komt TikTok om de zoveel tijd met een zogenaamd Transparency Report. Het meest recente daarvan gaat over de eerste drie maanden van 2021 en onthult enkele opvallende cijfers.

“Voor de eerste keer publiceren we het aantal vermoedelijke minderjarige accounts dat is verwijderd. Ondertussen werken we eraan om van TikTok een plaats te maken enkel voor mensen van 13 jaar en ouder. Dit rapport bevat ook informatie over ons werk om desinformatie over Covid-19 en vaccins tegen te gaan en de veiligheid van ons platform te beschermen”, schrijft het bedrijf.

Tussen 1 januari en 31 maart 2021 heeft TikTok naar eigen zeggen 11.149.514 accounts verwijderd voor het schenden van hun Community Guidelines of Terms of Service. In 7.263.952 gevallen ging het om accounts die vermoedelijk toebehoorden aan iemand die jonger was dan 13 jaar.

Spam

Daarnaast heeft TikTok ook nog eens voorkomen dat 71,5 miljoen accounts automatisch werden aangemaakt. Dat zijn profielen die meer dan waarschijnlijk enkel voor spam gebruikt gingen worden. Er zijn op drie maanden tijd ook bijna 12,4 miljoen video’s van spamaccounts verwijderd.

Meer
Lees meer...
Markten