Sinds dit jaar zijn grote techplatformen die actief zijn in Europa ondeworpen aan de Digital Service Act (DSA). Daarbij moeten ze voldoen aan strengere regels met betrekking tot contentmoderatie. De oorlog van Israël tegen Hamas plaatst de platformen meteen voor de test. Naast TikTok hebben ook X (ex-Twitter), Meta en Google al waarschuwingen gekregen.
TikTok moet van EU desinformatie aanpakken en gaat meer Arabisch- en Hebreeuwssprekend personeel aanwerven

Waarom is dit belangrijk?
Als techplatformen met meer dan 45 miljoen gebruikers er niet in slagen om de berichten op hun platformen vrij te houden van geweld, haat en mis- en disinformatie riskeren ze forse boetes. De DSA is ambitieus. De platformen moeten nu bewijzen dat ze de berichtenstroom onder controle hebben.In het nieuws: TikTok lanceert een commandocentrum.
Om het werk van hun ‘veiligheidsprofessionals’ wereldwijd te controleren, richt TikTok een commandocentrum op. Daar worden berichten op het medium gescreend en wordt grafische of gewelddadige inhoud automatisch gedetecteerd en verwijderd.
- Daarnaast gaat TikTok meer personeel aanwerven die Arabisch of Hebreeuws spreekt, meldt CNN.
- In een verklaring liet TikTok al weten dat het “onmiddellijk aanzienlijke middelen en personeel heeft gemobiliseerd om de veiligheid en de integriteit van het platform te handhaven”.
- Naar eigen zeggen heeft het bedrijf al een half miljoen video’s verwijderd, alsook 8.000 livestreams vanuit de regio.
- Op 12 oktober stuurde Thierry Breton, de EU-commissaris van de Interne Markt en vader van de Digital Service Act, al een brief naar TikTok-CEO Shou Zi Chew. Daarin vroeg hij hem om orde op zaken te stellen bij TikTok, omdat er veel minderjarigen van het platform gebruik maken. Elon Musk kreeg, als eigenaar van Twitter, twee dagen eerder een gelijkaardige brief.
Sociale media
- Terwijl het conflict tussen Israël en Hamas blijft duren, hebben aanhangers van beide partijen toevlucht genomen tot sociale media om valse berichten de wereld in te sturen. Dit stelt de platforms voor de uitdaging om het onderscheid te maken tussen de valse berichten, en de echte. Het is duidelijk dat sociale media een steeds grotere rol in de communicatie opneemt.
- De Israëlische overheid heeft bijvoorbeeld advertenties aangekocht bij YouTube en applicaties waarin ze steun vraagt aan Israël.
- Aan de andere kant maken gebruikers van Instagram melding dat posts waarin steun wordt betuigd aan de Palestijnen geshadowbanned worden. Dat betekent dat het algoritme van de app ervoor zorgt dat de post minder zichtbaar is, ook wanneer de inhoud van die berichten juist is.
(evb)