Tijdelijke werkloosheid op de agenda bij Swissport wegens virus, 12 bedrijven doen al aanvraag

De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) heeft tot nu toe van twaalf bedrijven een aanvraag gekregen om tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in te voeren wegens het coronavirus. Ook bij Swissport komt de tijdelijke werkloosheid op de agenda.

Belgische ondernemingen die getroffen worden door het coronavirus in China of andere landen – bijvoorbeeld omdat ze afhankelijk zijn van leveranciers uit de regio – kunnen sinds begin februari een beroep doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

Het systeem kan ook gebruikt worden voor werknemers die in een coronaregio vastzitten of die België in quarantaine zijn geplaatst.

Tot en met maandag kreeg de RVA dus aanvragen binnen voor 119 werknemers, afkomstig van van twaalf werkgevers. De rijksdienst keurde tot nu toe drie aanvragen van werkgevers volledig goed, voor in totaal negen werknemers.

Lees alles over het coronavirus hier op onze liveblog.

Wellicht staat ook Swissport, de Belgische bagage-afhandelaar, morgen in het lijstje met bedrijven die de tijdelijke werkloosheid wil toepassen. Op dinsdag staat er bij Swissport namelijk een bijzondere ondernemingsraad gepland.

De uitbreiding van het coronavirus treft de luchtvaartsector hard. Dat kan ook gevolgen hebben voor de afhandelaars op de luchthavens. Swissport werkt onder meer voor Brussels Airlines, de grootste klant van Brussels Airport. De luchtvaartmaatschappij kondigde eerder aan 30 procent van haar vluchtaanbod naar Noord-Italië gedurende minstens twee weken te schrappen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20