“Tienduizenden anti-NAVO-demonstranten in Brussel”: Chinese media gebruiken beelden van de koopkrachtdemonstratie voor propagandadoeleinden

Maandag trokken tussen 70.000 en 80.000 mensen door Brussel om te betogen tegen het steeds duurder wordende leven, terwijl het openbaar vervoer platlag door stakingsacties. “Het leven is duur, we hebben hogere lonen nodig”, beantwoordden de betogers een oproep van de vakbonden. Maar dit is niet de versie waar de Chinese media over bericht.

The Global Times, een Engelstalig dagblad dat de stem van de enige (communistische) partij van Peking laat horen, heeft beelden getoond van de grote demonstratie die maandag in Brussel plaatsvond. Het gebied rond de Kruidtuin is gemakkelijk te herkennen, evenals de Financietoren, de klassieke route van grote mobilisaties in de hoofdstad van België en de Europese Unie.
Alleen werd de echte toedracht van de optocht ‘lichtjes verdraaid’.

Duidelijk verkeerde informatie

“Tienduizenden betogers marcheerden op 20 juni in Brussel onder het motto “Stop de NAVO”, uitten hun woede over de stijgende kosten van levensonderhoud en veroordeelden de haast van NAVO-landen om Oekraïne te bewapenen,” beweerde The Global Times in een tweet die al door meer dan een miljoen mensen is gezien.

Een complete leugen dus: de betoging, de gescandeerde slogans noch communicatie van vakbonden, hadden ook maar iets te maken met de NAVO of Oekraïne. De betogers vroegen om een verbetering van de koopkracht, te midden van snel stijgende prijzen, en om een wijziging van de wet van 1996 inzake de loonnorm, die de loononderhandelingen blokkeert.

Kortom, ook al draagt de oorlog tussen Oekraïne en Rusland bij tot de stijging van de energieprijzen, deze betoging was alleen gewijd aan Belgische kwesties.

Poging om de NAVO te demoniseren

Deze poging om informatie schaamteloos te manipuleren, kadert binnen de aangescherpte relaties tussen China en Rusland, die er allebei belang bij hebben om de NAVO in de westerse landen als een splijtzwam voor te stellen.

De Chinese president Xi Jinping heeft zopas de jaarlijkse top van de BRICS – Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika – geopend, met de intentieverklaring om een groep te vormen die de NAVO en de EU beconcurreert, die zich neutraal verklaart in de Oekraïense kwestie en weigert het Rusland van Vladimir Poetin sancties op te leggen.

Als tegenprestatie heeft Rusland Saudi-Arabië ingehaald als grootste exporteur van olie naar China, door het zwarte goud tegen een gereduceerde prijs aan het CCP-regime te slijten.

(kg, lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20