Duitse industriereus Thyssenkrupp schrapt 11.000 banen

Het Duitse industrieconcern Thyssenkrupp grijpt na een miljardenverlies in: er zullen de komende drie jaar nog eens 5.000 jobs geschrapt worden. Dat heeft de onderneming donderdag aangekondigd. Daarbij worden naakte ontslagen niet uitgesloten.

Het totale banenverlies bij Thyssenkrupp komt zo op 11.000, want in mei vorig jaar kondigde het al eens aan dat er 6.000 banen zouden verdwijnen. Daarvan zijn er intussen 3.400 geschrapt. Eind september telde het concern ruim 103.000 werknemers.

Rode cijfers

Tijdens het afgelopen boekjaar (dat liep tot eind september) dook het concern diep in het rood. Onder meer de staalactiviteiten en de autotechnologieafdeling hadden het zwaar, omdat door de coronapandemie de vraag uit vooral de autosector sterk terugliep.

De ondertussen verkochte liftendivisie niet meegerekend, leed de groep een operationeel verlies van 1,6 miljard euro. Een jaar eerder ging het om 110 miljoen euro verlies. Met een verlies van zowat 1 miljard euro woog de staalafdeling het zwaarst door.

Door afschrijvingen van circa 3 miljard euro op staal en autotoelevering, liep het nettoverlies op tot 5,5 miljard euro, tegen een verlies van 1,2 miljard een jaar eerder.

Verbetering in zicht

Dit jaar verwacht Thyssenkrupp een ‘aanzienlijke verbetering’ van de cijfers, maar op winst rekent het concern nog niet. Netto zal het waarschijnlijk nog meer dan een miljard euro verlies lijden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20