Thuis werken: wat met de kinderen?

 

Voor een heleboel mensen, en in het bijzonder voor ouders van jonge kinderen, is de mogelijkheid om thuis te kunnen werken een uitstekende oplossing om hun inkomsten aan te vullen, of deze op peil te houden. Toch is het werken vanuit huis, met één of meerdere kleintjes om je heen, niet in alle rozengeur en maneschijn. In een groot aantal gevallen is het zelfs behoorlijk moeilijk om het werk te combineren met het opvoeden van kinderen en het runnen van het huishouden. Aan de ene kant vinden veel mensen die thuis werken het een ware zegen dat ze in staat worden gesteld om van huis uit te werken en tevens de zorg voor hun kinderen op zich kunnen nemen. 

Combineren van een gezin en werk

Hoewel de kinderen vaak erg veel aandacht en liefde zullen vragen, zijn thuiswerkende ouders vaak blij dat ze veel meer meekrijgen van de ontwikkelingen van hun kroost, dan wanneer deze naar een oppas of kinderopvang gebracht zouden zijn. In bepaalde gevallen kan de zorg voor je kinderen er echter wel aan bijdragen dat je je zakelijke doelstellingen niet weet te halen. Om die reden is het zaak dat je een goed evenwicht weet te vinden tussen je privéleven en je werk. Hieronder hebben we een aantal interessante tips en adviezen voor je opgesomd waar je dit zo belangrijke evenwicht wat gemakkelijker door zult vinden.

Verwacht geen dingen die niet waar te maken zijn

Het eerste wat je te doen staat op het ogenblik dat je gaat proberen om meer evenwicht te brengen, tussen je rooster voor het werk dat je thuis wilt doen en de opvoeding van je (jonge) kinderen, is het scheppen van realistische verwachtingen. Het is immers absoluut niet realistisch om te denken dat je, in tegenstelling tot de duizenden andere thuiswerkende ouders, wel in staat zou zijn om tijdens het middagdutje van je kroost het werk van een volledige werkdag te proppen en dat dag in dag uit. 

Zelfs als je de gelukkige ouder bent van een kind dat altijd goed slaapt, dan nog zullen er altijd momenten zijn waarop er een kink in de kabel zal komen en je kleintje de slaap maar niet wil vatten. Denk maar eens aan situaties waarin de tandjes van een kleintje door gaan komen of als je kindje zich een poosje niet lekker, of ze4lfs ziek, voelt. Dit probleem zal zich bovendien gaan vermenigvuldigen naarmate je meer kinderen te verzorgen hebt, naast de huishoudelijke taken en het werk dat je op een dag wilt doen. De vooraf opgestelde schema’s ten aanzien voor de dagelijkse dutjes van je kinderen zullen dan ook eerder onvoorspelbaar, dan een goed houvast, zijn.

Om van je werk een succes te kunnen maken, is het dus absoluut noodzakelijk dat je doelen stelt die haalbaar zijn, maar daarnaast eveneens bereid bent om eventuele tegenslagen te incasseren als deze onverhoopt op je pad komen. Thuis werken, de zorg voor kinderen op je nemen en het huishouden draaiende houden vereist dan ook altijd dat je een zeker plan B achter de hand hebt. Dit kun je onder andere inzetten als je tijdens een dutje van je kind geen werk kan verzetten, of als je kind later dan gewoonlijk in slaap valt ’s avonds. 

De beste manier om jezelf niet in een lastige positie te manoeuvreren, is door realistisch te blijven. In de praktijk betekent dit dat over het algemeen dat je te allen tijde je werklast af dient te stemmen op de andere verplichtingen waar je gehoor aan moet geven in de loop van een dag. Alleen op die manier ben je voor een groot deel vermijden dat je uiteindelijk ten prooi zult vallen aan een heleboel spanningen en stress. Op momenten dat je immers bepaalde deadlines niet weet te behalen, bijvoorbeeld omdat je kind plotseling andere slaapgewoontes wenste te hanteren, kun je je behoorlijk gestrest en gespannen gaan voelen. Je wilt immers je kind, maar ook vaak je werkgever, niet te kort doen. Deze fout wordt echter door een heleboel thuiswerkende ouders nog altijd regelmatig gemaakt, met alle vervelende gevolgen van dien.

Roep de hulp van een ander in

Je kunt niet alles doen, zodat je dus beter kunt stoppen met het jezelf voortdurend tot het uiterst dwingen en constant op je tandvlees lopen. Op het moment dat je to-do lijst altijd overvol is, net zoals bij een groot deel van de ouders die hun werk mee naar huis hebben gebracht, telt een etmaal nu eenmaal niet voldoende uren om al het werk gedaan te krijgen, zelfs niet als zelfs als je een echte kei bent in het maken van planningen en werkroosters. 

Zodra je, als thuiswerkende ouder, merkt dat je dag te weinig uren begint te krijgen om je tot do list helemaal af te kunnen werken, dan is de tijd aangebroken om prioriteiten te gaan stellen, de niet zo belangrijke zaken los te laten en hulp van buitenaf in te schakelen om bepaalde klussen toch geklaard te krijgen. Op die manier zal je leven er al snel heel anders uit gaan zien en hoef je minder hooi op je vork te nemen. Ook zou je kunnen besluiten om je werkdruk te verlagen door:

  • minder goed betalende klanten af te stoten,
  • tijdrovende klanten aan een ander over te dragen,
  • je juist meer te gaan richten op de beter betalende klanten,
  • de zorg voor je (jonge) kind een ​​paar uur over te dragen aan een familielid of vriend(in), al is het maar een paar keer in de week,
  • sla clubjes en andere “verplichtingen” van je kind in drukke tijden eens over, zodat je niet voortdurend heen en weer hoeft te rennen en dus meer tijd overhoudt,
  • Bereid een snelle, maar gezonde maaltijd, in plaats van uitgebreid menu klaar te maken naast je al zo drukke werkschema,
  • Huur een scholier in om (een deel van) het huishoudelijke werk voor je te doen,
  • Schakel één keer per maand een poetshulp in voor het grote schoonmaakwerk in huis.

Zoals je kunt zien, kun je extra hulp op een heleboel verschillende gebieden vaak prima gebruiken. Het regelen van kinderopvang is echter misschien niet in alle gevallen de juiste oplossing omdat kinderopvang over het algemeen best duur kan zijn en soms zelfs veel extra regelwerk met zich mee zal brengen. In bepaalde situaties kan het zelfs veel gunstiger zijn voor een thuiswerkende ouder om iemand in te huren die kan helpen in het huishouden en/of de tuin kan onderhouden. Zo zul je in elk geval op mentaal vlak een stuk minder worden belast.

Leren werken op momenten dat het kan

Voor veel ouders die thuis werken is het vaak niet mogelijk om één of meerdere uren aaneengesloten hun werk te doen. In plaats daarvan moeten zij proberen om te profiteren van elke vijf minuten die zij in de loop van een dag tot hun beschikking hebben. Om op een dergelijke manier te kunnen werken is het echter noodzakelijk dat je je werk op de juiste manier organiseert, bijvoorbeeld door speciale bestanden voor elke afzonderlijk project waar je mee bezig bent aan te maken, gebruik te maken van tools als Swype en in plaats van notities te maken deze snel in te spreken op je mobiele telefoon. Door, voordat je aan een bepaald project gaat beginnen, eerst een goed beeld te schetsen van de werkzaamheden die je te wachten staan en het nodige (voor)onderzoek te doen, zal het je in de regel veel gemakkelijker afgaan als je in de loop van een dag aan het project wilt werken.

Uiteraard kun je dit niet als een perfecte werkwijze gaan ebschouwen, maar als je elk uur vijf minuten aandacht kunt besteden aan je werk (meestal gemiddeld ongeveer 12 uur op een dag), dan heb je elk etmaal opeens een extra uur gekregen zonder dat je je kinderen hiermee te kort zou doen. Veel niet thuiswerkende mensen zouden deze extra minuten wellicht gebruiken om snel even hun social media te checken, maar ouders die thuis werken kunnen deze tijd vaak op een meer nuttige manier besteden.

Conclusie

Op het ogenblik dat je als ouder thuis wilt gaan werken, dan zijn er dus verschillende manier om allerlei taken en verplichtingen met elkaar te combineren. Wanneer ervoor zorgt dat je een goed even, dan ben je al een heel eind op de juiste weg. Dit wil echter niet zeggen dat er geen enkele dag meer zal komen dat dit evenwicht volledig wordt verstoord. Dit hoort nu eenmaal bij het leven van een thuiswerkende ouder en daar moet je dus mee om leren gaan. Je zult moeten accepteren dat het werk vanuit huis nu eenmaal pieken en dalen zal vertonen, zeker als je ook nog jonge kinderen om je heen hebt dartelen. Bovendien ben je dan wel één van de gelukkige ouders die heel het jaar door de ontwikkelingen van hun nazaten meekrijgt en van alle verrassingen en bijzonderheden van elke levensfase van je kleintje mag genieten. De tijd die je met je kinderen door kan brengen, zal altijd meer waarde hebben dan elk project dat je voor je baas, of een klant, zult uitvoeren. Daarbij komt verder nog dat je, zodra je kinderen wat ouder zijn geworden, de tijd die je aan je werk kunt besteden steeds meer zal worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20