Thuis of op kantoor: ergonomisch werken blijft belangrijk

Geschreven met input van Twenty Four Webvertising

Thuiswerken is tijdens de lockdown heel normaal geworden. Ook nu het normale leven weer langzaam terugkeert wordt verwacht dat het thuiswerken zal blijven bestaan. Kantoren blijven niet langer onbemand maar ze zullen ook niet alle dagen bruisen van mensen, aldus CE Delft. Er is een verandering in de manier van werken, de locatie waar gewerkt wordt en hoe een kantoor wordt ingericht. Zo is er meer vraag naar ergonomische werkplekken, ontmoetingsplaatsen en open werkplekken. Wat houdt het ‘nieuwe werken’ precies in?

De voor- en nadelen van thuiswerken

Bijna iedereen heeft tijdens de lockdown een periode zijn werkzaamheden thuis uitgevoerd. Thuiswerken heeft veel voor- en nadelen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het niet hoeven te reizen naar werk een groot pluspunt is. Ook komt uit het onderzoek van Capterra, een IT-dienstverlener in Eindhoven, naar voren dat men het prettig vond dat er weinig onderbrekingen waren in het werk. Ze hadden namelijk geen last van mensen die even een praatje maakten aan het bureau. Meer focus, concentratie en ongestoord kunnen werken zijn pluspunten die vaak werden genoemd. Daarnaast zijn veel bedrijven geslaagd om zich snel virtueel aan te passen waardoor de productiviteit en effectiviteit steeg.

De andere kant van het thuiswerken was dat men moest schipperen in de balans tussen werk en privé. Ook het gemis aan communicatie met andere collega’s of klanten was een groot nadeel. Tevens groeide de behoefte naar ergonomische oplossingen. Hoewel thuiswerken aan een keukentafel voor even leuk was, brengt het voor een langere periode veel belasting voor nek en rug mee. De vraag naar ergonomische kantoorinrichting steeg dan ook.

Ergonomisch werken

Ergonomisch werken is belangrijk, zowel thuis als op kantoor is het van belang dat een werkplek zorgvuldig is ingericht. Hierbij gaat het erom dat een medewerker comfortabel kan werken en zijn lichaam het minste belast. Vooral thuis kan dit allerlei uitdagingen met zich mee brengen. Door te werken achter een klein scherm, aan de keukentafel of in een normale stoel wordt de nek, rug of het onderlichaam te veel belast. Fysieke klachten zoals bijvoorbeeld nekpijn of rugpijn kunnen ervoor zorgen dat het werk minder effectief kan worden uitgevoerd. Een extra scherm kan gemakkelijk van kantoor worden meegenomen, maar een goede werkplek is meer dan alleen werken met de juiste computerapparatuur.

Het is juist thuis van belang dat een medewerker een werkplek heeft die aangepast is of kan worden naar de behoefte van de medewerker zodat de kans op fysieke klachten wordt verkleind. Denk hierbij aan een bureaustoel die de juiste ondersteuning in de rug biedt of een bureau wat in hoogte verstelbaar is. Ook kan een rustige opgeruimde ruimte zorgen voor meer efficiëntie in het werk. Een goede ergonomische werkplek met de juiste apparatuur en meubilair zorgt er dus voor dat er minder kans is op fysieke klachten en medewerkers productiever en efficiënter hun werkzaamheden kunnen uitvoeren.

Inrichting kantoorruimtes

Bij een ergonomische werkplek wordt ook rekening gehouden dat de werkplekken inspirerend zijn en aanzet tot productiviteit. Nu medewerkers weer meer naar kantoor komen is het van belang om ervoor te zorgen dat het kantoor weer een aantrekkelijke locatie wordt om te werken. Het kantoor van de toekomst heeft andere speerpunten dan de voorheen ingerichte kantoorruimte. De vraag naar flexibele werkplekken is gegroeid. Een meeting via teams, een plek om ongestoord te kunnen werken of een ruimte waar je even rustig kunt bijpraten is een must geworden. Daarnaast moeten de ruimtes ook snel aangepast kunnen worden aan de vraag van dat moment.

Ook heeft de anderhalve meter samenleving ervoor gezorgd dat er meer behoefte is aan ruimte. Grote open werkplekken geven de medewerkers niet alleen de vrijheid en ruimte, maar zou ook ten goede kunnen komen aan de samenwerking. Wel zou er dan ook voldoende rekening moeten worden gehouden met ieders privacy, zodat de productiviteit niet daalt. Door roomdividers, magazijnkasten of plantenbakken kunnen er afzonderlijke plekken worden gecreëerd.

Plezier en ontspanning

Of het nu thuis is of op kantoor, het is van belang dat er een veilige en prettige werkomgeving gecreëerd waarbij er ruimte is voor ontspanning en plezier. Alles bij elkaar zorgt een ergonomische werkplek met de juiste kantoormeubelen voor meer werkplezier wat ook een bijdrage levert aan de productiviteit.

Meer