Themapark rond Super Mario in Osaka gaat open na bijna 1 jaar uitstel

In het Japanse Osaka kunnen fans van Super Mario zich voortaan helemaal laten onderdompelen in de kleurrijke gameswereld van Mario, Luigi, Yoshi en co. Het themapark Super Nintendo World ging donderdag open, bijna een jaar later dan gepland.

Het pretpark in Osaka, in het westen van Japan, maakt deel uit van Universal Japan Studios en kostte omgerekend 460 miljoen euro. Fans van de Nintendo-spelletjes rond Super Mario zullen de installaties meteen herkennen. Het gaat om de decors van de games, zoals de kastelen van Bowser, de eeuwige tegenstander van de broers Mario en Luigi, en van princess Peach.

Er is ook een parcours op mensenmaat van het bekende spelletje Mario Kart. Het themapark van Osaka maakt gebruik van technologische snufjes, zoals augmented reality-brillen en slimme armbanden, om de Mario-ervaring zoveel mogelijk te laten lijken op de games. ‘Bezoekers zullen kunnen beleven hoe het is om Mario te zijn’, zeggen de makers.

Dat Japan het eerste Super Mario-park krijgt, is logisch. Het figuurtje Mario is in de jaren tachtig bedacht door de Japanse gamesontwerper Shigeru Miyamoto, een levende legende binnen het eveneens Japanse Nintendo. Normaal gezien moest het themapark vorige zomer al de deuren openen in de aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio, maar het coronavirus stak daar een stokje voor. Net zoals de Spelen een jaartje opschoven, werd ook de opening van Super Nintendo World uitgesteld naar 2021.

Een tweede poging om het park te openen, vorige maand, draaide uit op verder uitstel door de coronamaatregelen van de Japanse regering. Donderdag ging het themapark bij de derde poging dan toch eindelijk open, weliswaar alleen voor binnenlandse bezoekers. De Japanse grenzen zijn immers vrijwel dicht omwille van de pandemie.

Voor een Europese versie zijn er nog geen concrete plannen. Eerst is de Verenigde Staten aan de beurt, mogelijk vanaf 2023. Als het themapark in Osaka succesvol is, komen er ook Super Mario-parken in Orlando (Florida) en Hollywood. Daarnaast wordt Singapore genoemd als mogelijke vierde locatie.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20