“The Trump. Nothing but the Trump…” GOP heeft 6 januari vergeven en vergeten en geeft zich opnieuw over aan Trump

De politieke rally die zaterdag in de Amerikaanse staat Iowa werd gehouden, heeft Donald Trump “het duidelijkste bewijs tot nu toe” geleverd dat de Republikeinse partij GOP wil dat hij zich in 2024 opnieuw kandidaat stelt. De voormalige president – vergezeld door “een who’s who van invloedrijke Republikeinen” uit de staat – lijkt alle bezwaren die de GOP tegen hem had, uit de weg te hebben geruimd.

Toch gaapt een kloof van formaat tussen de boodschap van de GOP en die van de voormalige president.

De boodschap van de GOP kan als volgt worden geïnterpreteerd: “Na slechts negen maanden onder Biden nemen gewelddadige criminelen en bloeddorstige bendes onze straten over; nemen illegale vreemdelingen en dodelijke drugskartels onze grenzen over; neemt de inflatie onze economie over; neemt China onze jobs over; neemt de taliban Afghanistan over; neemt links onze scholen over; en nemen radicale socialisten ons land over”. “Dat alles gaan we niet laten gebeuren.”

Maar Trump heeft een totaal andere boodschap: “Ik zeg u dat de grootste kwestie, zo erg als de situatie aan de grens ook moge zijn, de grootste kwestie – de kwestie die meest aandacht en meest sympathie krijgt, de verkiezingsfraude van de presidentsverkiezingen van 2020 is.”

Dat is een probleem voor de Republikeinen, want door te blijven hameren op de nooit bewezen verkiezingsfraude, wil Trump van de verkiezingen van 2022 al een referendum over hem maken, eerder dan een referendum over “het presidentschap van Joe Biden”.

Eerder dan een obstakel lijkt Trump opnieuw een noodzaak te zijn geworden

Het Republikeinse establishment lijkt volledig aan boord. Hooggeplaatste verkozenen, die zich na de gebeurtenissen van 6 januari nog van hem distantieerden, vechten nu om zijn steun en goedkeuring. De knieval van de 88-jarige senator Chuck Grassley is zelfs gênant. Op 6 januari was Grassley nog door de veiligheidsdiensten uit het Capitool geëscorteerd om hem te beschermen tegen de pro-Trump menigte. Maar dat alles lijkt vergeven en vergeten. Zaterdag aanvaardde een stralende Grassley de “complete en totale steun van Trump voor zijn herverkiezing in november volgend jaar”. Grassley: “Als ik de steun van een persoon die 91 procent van de Republikeinse kiezers in Iowa heeft, niet zou accepteren, zou ik niet al te slim zijn.” Eerder dan een obstakel lijkt Trump opnieuw een noodzaak te zijn geworden.

Duizenden mensen woonden Trumps rally bij. (AP Photo/Thomas Beaumont)

Voor Trump is dit alles een godsgeschenk. De ex-president heeft al openlijk gesproken over de mogelijkheid van een nieuwe kandidatuur. Dat hij nu hij in Iowa – de staat waar de zo belangrijke eerste caucus wordt gehouden – met open armen ontvangen werd, staat bol van de symboliek. Het lijkt een bevestiging van de stelling dat de GOP-kiezers de zijne blijven. Uit een opiniepeiling van de krant Des Moines Register, blijkt dat 53 procent van de inwoners van de staat een gunstige mening heeft over Trump, terwijl 45 procent een ongunstige mening heeft. Tijdens zijn presidentschap deed Trump nooit beter.

Onverbloemde kritiek op de kopstukken van de partij

Dat hij tijdens zijn optreden ongehinderd kritiek kon blijven spuien op kopstukken van de partij, zegt ook veel. Trump haalde zaterdag verschillende keren verbaal Mitch McConnell onderuit. Dat is de leider van de Republikeinse minderheid in de Senaat. Trump verwijt hem een deal met de Democraten te hebben gesloten om het schuldenplafond te verhogen. Naast het feit dat McConnell niet de “moed heeft gehad om de verkiezingen aan te vechten”. Trump toonde zich zaterdag andermaal Trump en toont duidelijk geen greintje berouw over hoe zijn presidentschap is geëindigd.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20