The Queen krijgt geen voorrang voor vaccin, maar zal wel laten weten wanneer ze het gekregen heeft

De Britse koningin Elizabeth en haar man prins Philip zullen niet de eerste zijn die het coronavaccin krijgen, maar zitten door hun hoge leeftijd wel in de eerste golf. Om het scepticisme over vaccinatie te counteren, zullen ze ook laten weten wanneer ze het vaccin hebben gekregen.

Als alles goed gaat, begint het VK deze week met de eerste vaccinaties. Vorige week keurde de Britse farmawaakhond het coronavaccin van Pfizer en BioNTech goed. Het vaccin wordt op dit moment vanuit ons land, waar het geproduceerd wordt, naar het VK gevlogen met militaire vliegtuigen.

De vaccins zullen in het VK eerst toegediend worden aan mensen ouder dan 80 en bewoners van woonzorgcentra. Dat maakt dat de 94-jarige Queen en haar 99-jarige man mee in de eerste golf zitten, maar ze zullen het vaccin pas op hun beurt krijgen, schrijft de Britse krant The Daily Mail op basis van bronnen. Ze zullen meer bepaald wachten tot hun dokter het voorstelt.

Scepsis

In tegenstelling tot bij de vaccinatie van de Amerikaanse ex-presidenten Barack Obama, George Bush en Bill Clinton, zijn er geen plannen om het moment waarop koningin Elisabeth het vaccin krijgt te filmen, maar ze zal het wel laten weten als ze het gekregen heeft.

Daarmee wil ze mensen overtuigen dat het vaccin veilig is en zo meer Britten gevaccineerd krijgen. Er zijn over de hele wereld mensen sceptisch over het vaccin en de snelheid waarmee het gemaakt is. Koren op de molen van complottheoristen, die daar handig gebruik van maken op sociale media. Er wordt voorts ook gekeken of andere leden van de koninklijke familie en bekende Britten als presentator David Attenborough of actrice Judi Dench kunnen ingeschakeld worden als ‘cheerleaders voor het vaccin’.

70 procent is genoeg

In ons land valt de vaccinscepsis redelijk mee. Uit een recente peiling van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws blijkt dat 67 procent van de Vlamingen zich zeker of zeer waarschijnlijk zal laten vaccineren. Volgens experts is het genoeg als 70 procent van de bevolking gevaccineerd is om naar een normaal leven terug te keren.

De vaccins zullen België pas bereiken als de Europese autoriteiten er één hebben goedgekeurd. Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA liet al weten voor eind deze maand naar het Pfizer-vaccin te kijken en midden januari het Moderna-vaccin te beoordelen. Ons land heeft op allebei al een optie genomen.

Lees ook: Al drie coronavaccins in de startblokken na een half jaar: zijn die snel ontwikkelde vaccins wel veilig?

Meer