The Beatles brengen nieuw nummer uit met hulp van artificiële intelligentie

Het is ondertussen al meer dan 50 jaar geleden dat The Beatles ermee ophielden, maar volgende week zal er toch nog een laatste nieuw nummer van de iconische Britse band verschijnen. Het gaat om een nummer dat gebaseerd is op een demo van John Lennon uit de jaren 70. De twee nog levende leden van The Beatles, Paul McCartney en Ringo Starr, werkten de track vorig jaar af.

Verrassing: Volgende week verschijnt er nieuw werk van The Beatles. Nee, je bent niet in een teletijdmachine belandt. Met behulp van AI kon een oude single van The Beatles, die nooit het levenslicht zag, opgepoetst worden. Daardoor zullen we volgende week dus het allerlaatste nieuwe nummer van de legendarische groep te horen krijgen.

De stem van John Lennon

Meer details: Paul McCartney vertelde al in een interview met de BBC dat er gebruik werd gemaakt van artificiële intelligentie om de stem van John Lennon uit de oude cassette-opname te halen. Daardoor zal ook hij dus zuiver te horen zijn op de single, wat een emotioneel moment was voor de overlevende Beatles.

  • “Daar was het, Johns stem, haarzuiver. Het is best emotioneel. We speelden allemaal samen. Het is een oprechte Beatlesopname. Het is heel spannend om in 2023 nog steeds aan Beatlesmuziek te kunnen werken en een nieuw nummer uit te brengen dat het publiek nog niet gehoord heeft.”
  • “Dit is het dichtste dat we kunnen komen tot opnieuw samenwerken met John, dus het was heel emotioneel voor ons allemaal”, voegt Ringo Starr toe. “Het voelde alsof hij erbij was.”

“For Paul”

De historiek: Now And Then werd geschreven door John Lennon na de breuk van The Beatles in 1970.

  • Het gaat om een liefdeslied, waarin John zich verontschuldigd bij z’n geliefde met lyrics als: “Now and then, I miss you. Now and then, I want you to return to me“.
  • Na de moord op John Lennon gaf zijn echtgenote Yoko Ono het nummer aan Paul McCartney. Het ging om een cassette waarop “For Paul” geschreven stond.
  • Naast Now And Then waren er ook vroege versies van de nummers Free As A Bird en Real Love te vinden die opgepoetst werden door de nog levende Beatles en uitgebracht werden als singles in 1995 en 1996. Op dat moment probeerden ze ook Now And Then op te nemen, maar gitarist George Harrison (die in 2001 overleed) vond dat de opname “rubbish” was, waardoor het terug in de schuif belandde.
  • Maar dankzij de komst van AI kon het nummer nu wel bruikbaar gemaakt worden. Daarbij werden er ook opnames van Harrison op de akoestische en elektrische gitaar gebruikt, waardoor de vier Beatles dus te horen zullen zijn op het nummer.

Now And Then

De timing: Now And Then zal verschijnen op donderdag 2 november 2023 om 14 uur Britse tijd.

  • Het nummer zal ook te vinden zijn op de remasterde versies van ‘The Red Album’ en ‘The Blue Album’, die verschijnen op vrijdag 10 november 2023. Deze albums verschenen in 1973 en vormen een compilatie van de carrière van The Beatles.
  • Eén dag voor de release van het nummer, op woensdag 1 november 2023, zal er een documentaire verschijnen over hoe het nummer gemaakt werd.
Meer