Test Aankoop ontving al honderdtal meldingen over coronamisbruik

Test Aankoop heeft al meer dan 100 meldingen gekregen op zijn platform tegen coronamisbruik. Meestal gaat het om plotse prijsstijgingen, zegt de consumentenorganisatie.

Test Aankoop lanceerde zijn meldpunt een week geleden. Consumenten kunnen er melding maken van bedrijven die bijvoorbeeld namaakmedicijnen of onnodige voedingssupplementen verkopen of exuberant hoge prijzen of leveringskosten aanrekenen.

Een honderdtal meldingen waren het waard om door experts te laten bekijken, zegt Test Aankoop. ‘Het is geen verrassing dat de grote meerderheid hiervan te maken heeft met de prijsverhogingen voor beschermingsmateriaal (maskers en hydroalcoholische gel), voedingswaren en levensmiddelen’, klinkt het. Test Aankoop noteerde ook vijftien meldingen met betrekking tot leveringskosten en uitgestelde leveringen.

Fake news

De organisatie spoort ook fake news en fraude op. Ze stelde onder meer vast dat sommige webshops doen uitschijnen dat cannabisolie (CBD-olie) kan helpen tegen het coronavirus. Er zijn echter geen bewijzen daarvan, waarschuwt Test Aankoop. Ook over Chinese kruiden worden zulke dingen beweerd.

Test Aankoop verwittigde de overheid voor de misleidende beweringen. En ook Facebook werd verwittigd, want de twijfelachtige producten worden voor een groot deel via sociale media aan de man gebracht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20