Tesla’s controversiële uitbreiding naar Xinjiang krijgt politiek staartje

Op 31 december kondigde Elon Musk aan dat Tesla een showroom in de Chinese provincie Xinjiang opende. Het nieuws kon vanuit Peking op applaus rekenen, maar de rest van de internationale gemeenschap was hier minder tevreden mee. Ook vanuit het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden klinkt nu kritiek op die beslissing.

De uitbreiding van Tesla in de regio Xinjiang lokte heel wat reacties uit. In provincie wordt de Oeigoerse bevolking namelijk hardhandig onderdrukt door de Chinese overheid, omdat ze een moslimminderheid vormen in het land.

Sommigen beschuldigden Tesla ervan dat ze de genocide van de Oeigoeren zo economisch ondersteunen. Volgens anderen is de autofabrikant medeplichtig aan de onmenselijke acties in de regio. Bepaalde Amerikaanse politici scharen zich achter die harde kritieken. 

“Uw misplaatste uitbreiding in de Oeigoerse autonome regio Xinjiang is een slecht voorbeeld en versterkt de CCP (Chinese Communistische Partij) nog meer in deze moeilijke tijd”, schreven Bill Pascrell en Earl Blumenauer. Beiden zijn Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden en zitten daar een onderzoekscommissie voor.

“Wij zijn verbijsterd dat Tesla een showroom heeft geopend in de provincie waar Oeigoeren worden opgesloten in kampen en waar ze dwangarbeid moeten verrichten in fabrieken”, staat in hun brief te lezen.

Pascrell en Blumenauer vroegen aan Musk of zijn bedrijven producten gebruiken die in de regio zijn gemaakt. Zo ja willen ze weten om welke producten het gaat. Daarbovenop willen de parlementsleden weten of Musk financiële banden onderhoudt met bedrijven uit Xinjiang, en of hij van plan is nog verder uit te breiden in China.

Kritiek uit de Verenigde Staten

Op 23 december ondertekende de Amerikaanse president Joe Biden een wet die Amerikaanse bedrijven verbiedt goederen in te voeren die in Xinjiang zijn gemaakt. Tesla’s beslissing om zich in die provincie te vestigen, kwam er nadat de wet was getekend. Tesla maakte dus een weloverwogen keuze om het signaal van Biden te negeren. Tesla mocht onlangs op kritiek rekenen vanuit China, waarschijnlijk probeerde het bedrijf zijn imago op de Chinese markt wat op te krikken. 

De twee politici willen nagaan of Tesla zich houdt aan de nieuwe wet van president Biden en aan andere handelsvoorschriften van de VS.

De Verenigde Staten beschouwen China’s behandeling van de Oeigoeren en andere moslimminderheden als een genocide. Uit protest voerde de VS een reeks sancties in tegen Peking. De beslissing van de VS tot een diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen in Peking is er ook gekomen naar aanleiding van de mensenrechtenschendingen in Xinjiang.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.