Autobouwer Tesla heeft voor het eerst een diversiteitsverslag afgeleverd over zijn personeelsbestand. Dat oogt best mooi: 60 procent van de werknemers is zwart, latino of Aziatisch. Maar die diversiteit dringt niet door tot de top van het bedrijf. En van enig genderevenwicht is al helemaal geen sprake.
In een 25 pagina’s tellend rapport – doorspekt met een bijzonder doordachte selectie portretten van Tesla-werknemers van verschillende achtergronden – maakt Tesla zelf de stand van zaken op van zijn diversiteits- en inclusiebeleid.
Wat betreft de afkomst van de werknemers, kan Tesla in grote lijnen een degelijk rapport voorleggen. Zowat 60 procent van de werknemers hebben een achtergrond uit een van de ‘underrepresented communities’, zoals Tesla het zelf zo neutraal mogelijk formuleert. Het gaat dan om Aziatische, zwarte of latino werknemers. Er is nog een categorie werknemers, die Tesla zelf niet beter weet te omschrijven dan ‘bijkomende groepen’. Het gaat hier om mensen van inheems-Amerikaanse, Hawaiaanse of Alaskaanse afkomst of ‘Pacific Islanders’. Hieronder de verdeling:
Het verhaal begint echter minder fraai te ogen naarmate we de hiërarchische ladder beklimmen. Dan kantelt de balans helemaal over in het voordeel van blanke managers en directeurs:
Tesla zelf nuanceert deze statistiek. Het bedrijf wijst erop dat de 33 procent directeurs en vicepresidenten uit bovenstaande grafiek deel uitmaken van een groep toplui die samen amper 0,4 procent van het totale personeelsbestand vertegenwoordigt. Bovendien merkt het bedrijf op dat ’43 procent van de topmanagers die rechtstreeks aan de CEO rapporteren afkomstig zijn van ondervertegenwoordigde gemeenschappen’.
“43 procent van de topmanagers die rechtstreeks aan de CEO rapporteren zijn afkomstig van ondervertegenwoordigde gemeenschappen”
Tesla
Wat betreft gendergelijkheid is er zeker nog een lange weg af te leggen. In het totale personeelsbestand zijn vrouwen goed voor 21 procent. Dat zakt naar 17 procent eenmaal we op managementniveau belanden. Tesla erkent dat er nog veel werk aan de winkel is. ‘Hoewel vrouwen historisch ondervertegenwoordigd zijn in de technologie- en automobielsector, zijn we er ons van bewust dat we meer moeten doen’, klink het schuldbewust in het rapport.