Om de heilige graal van zelfrijdende auto’s te bereiken, spaart Tesla kosten noch moeite. Zo heeft de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s zojuist de bouw aangekondigd van een ultrakrachtige supercomputer die de artificiële intelligentie (AI) in zijn wagens moet verbeteren.
In een video die zondag online kwam, onthulde de directeur van de AI-afdeling van Tesla, Andrej Karpathy, de supercomputer die volgens het bedrijf meteen ‘s werelds vijfde krachtigste computer wordt wat betreft ruwe rekenkracht.
Het ding is ronduit indrukwekkend:
- 5.760 grafische kaarten.
- 10 petabytes aan opslag, ofwel 10 miljoen gigabytes.
- De rekenkracht zou 81,6 petaflops benaderen.
Project “Dojo”
De rekenkracht van een supercomputer wordt gemeten in flops, een eenheid die wordt gebruikt om de rekenkracht van CPU’s (processor) aan te duiden. Momenteel heeft ’s werelds krachtigste supercomputer 415,5 petaflops. Dat komt overeen met 415 miljoen miljard berekeningen per seconde.
Maar de nieuwe supercomputer van Tesla, die nog gebouwd wordt, is slechts een onderdeel van de grote ambities van het merk op dit gebied. Het bedrijf van Elon Musk onthulde in 2019 namelijk het Dojo-project, dat als doel heeft om uiteindelijk een computer te bouwen die tot 1.018 petaflops gaat.
“Autopiloot”
“Onze computervisie is de hoeksteen van alles wat we bij Tesla doen”, wordt Andrej Karpathy geciteerd door de site Numerama.
Om zijn autopilootsysteem te trainen en een kans te maken om de heilige graal van een 100 procent zelfrijdende wagen te bereiken, heeft Tesla geen andere keuze dan een enorm aantal verschillende situaties te analyseren waarmee de auto’s in de echte wereld worden geconfronteerd.
Momenteel verzamelt het wagenpark van Tesla naar verluidt 1,5 petabytes (of 1,5 miljoen gigabytes) aan gegevens die moeten helpen om de technologie van zelfrijdende auto’s te verbeteren. Om al die gegevens te analyseren, is enorm veel rekenkracht nodig. (lb)(jvdh)