‘Tesla is een zeepbel die op springen staat’

Per Lekander, fondsmanager bij Lansdowne Partners, heeft in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNBC zijn visie gedeeld over het aandeel van Tesla, een producent van elektrische wagens. ‘Ik heb het aandeel geshort’, klonk het.

De marktwaarde van Tesla zat vorig jaar stevig in de lift. De beurswinsten leken zich op te stapelen waardoor de marktwaarde in januari steeg tot maar liefst 800 miljard dollar. Intussen is een deel van die waarde in rook opgegaan. Door onder meer de stijgende rente was er minder interesse in de aandelen van Tesla. Sinds de recordkoers in januari is de beurswaarde van Tesla in februari gezakt tot minder dan 600 miljard dollar. Intussen is de waarde gestegen tot 679 miljard dollar.

Aandacht voor gevestigde waarden

Volgens Lekander kan het aandeel nog dieper zakken. ‘Ik denk dat dit jaar de comeback inluidt van de gevestigde waarden‘, aldus de fondsmanager. Hij haalt onder meer het voorbeeld van Volkswagen aan. De marktwaarde van de autoproducent bedraagt momenteel 141 miljard dollar. Lekander verwacht dat de koers nog verder zal stijgen.

Lekander is ervan overtuigd dat de stijgende rente een bepalende rol zal spelen dit jaar. ‘En dat is in de eerste plaats slecht nieuws voor bedrijven zoals Tesla’, voegde hij eraan toe in het interview. ‘Ik denk dat ik wel kan spreken van een bubbel die op springen staat.’ De fondsmanager heeft alvast het aandeel van Tesla geshort.

Wie een aandeel short, leent het aandeel om het onmiddellijk te verkopen. Bedoeling is om het aandeel terug te kopen tegen een lagere prijs. Het verschil tussen de verkoop- en aankoopprijs is winst voor de shorter, die dus speculeert op een koersdaling.

Stijgende rente

De beurswaarde van tech- en groeibedrijven, zoals Tesla, is doorgaans gestoeld op toekomstige winsten. Een stijgende rente knabbelt aan die winsten omdat een hogere rente resulteert in meer schulden voor het bedrijf. Daarenboven hebben beleggers bij een stijgende rente meer aandacht voor waardeaandelen en vastrentende activa.

Toch lijkt niet iedereen de mening van Lekander te delen. Dan Ives, analist bij Wedbush, is er bijvoorbeeld van overtuigd dat Tesla de volatiele start van het jaar te boven zal komen. ‘Tesla’s succes met het opvoeren van zijn EV-initiatieven en de vraag in China voor de maand maart zal de aandelenkoers omhoog stuwen na een wankele maand januari en een robuuste maand februari’, liet hij maandag weten.

(tb) (jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20