Tesla is bezig met herontwerp van de Model 3, wat moet leiden tot lagere productiekosten

De elektrische autofabrikant Tesla is begonnen met de ontwikkeling van een vernieuwde versie van de Model 3. Het bedrijf streeft hierbij naar lagere productiekosten en een versimpeld productieproces.

Waarom is dit belangrijk?

Autofabrikant Tesla voelt de hete adem van de concurrentie in zijn nek. Om de auto opnieuw in beeld te brengen bij mogelijke kopers, wil het bedrijf zijn populaire Model 3 nu herontwerpen, wat daarnaast moet leiden tot lagere productiekosten.

In het nieuws: Tesla zou momenteel werken aan een vernieuwd en versimpeld model van de populaire Tesla Model 3, aldus insiders tegen persagentschap Reuters

  • Volgens Reuters zou de fabrikant met het zogenaamde project “Highland” werken aan de versimpeling van het productieproces van het voertuig, dat moet resulteren in lagere productiekosten. 
  • Op deze manier wil het bedrijf het productieproces ook betrouwbaarder maken. Bronnen vertelden het persagentschap dat het doel van het herontwerp is om de complexiteit van het interieur te verminderen, wat moet resulteren in een kostenbesparing.
  • Daarnaast kunnen klanten een vernieuwde buitenkant verwachten van het inmiddels zes jaar oude voertuig. Met het opgefriste uiterlijk wil de autofabrikant de auto opnieuw in beeld brengen bij mogelijke kopers.
  • Het herontwerp van de Model 3 zal in het derde kwartaal van volgend jaar in productie gaan in de Tesla-fabrieken in Shanghai en het Californische Fremont. 
  • Hoewel de Model 3 periodiek is bijgewerkt met onderhuidse verbeteringen aan mechanische componenten en batterijmaterialen, zou dit de eerste grote opknapbeurt van de auto zijn.
  • Het is momenteel niet bekend of ook de elektrische motoren van de Model 3 zullen worden geüpdatet. 

De achtergrond: Het herontwerp van de Model 3 komt volgens deskundigen niet onverwacht. 

  • Zo was het bedrijf eerder al begonnen met de versimpeling van de voor- en achterstructuren van de Model Y, die werden teruggebracht tot elk één.
  • “Keer op keer vonden we onderdelen die niet nodig zijn. We elimineren deze, wat resulteerde in een versimpeld productieproces van de Model Y”, aldus CEO Elon Musk tegen Fox News eerder dit jaar. 

Stevige concurrentie: Het herontwerp van de Model 3 komt op een moment dat het bedrijf te maken krijgt met toenemende concurrentie van verschillende autofabrikanten.

  • Zo hebben meerdere bedrijven de afgelopen jaren stappen ondernomen om hun eigen directe Tesla-concurrent te lanceren, waarvan sommige als levensvatbare alternatieven bij de consument op de stoep staan.
  • Ook werd Elon Musk eind november verslagen door het Franse Renault. De elektrische vrachtwagens van het bedrijf zullen voortaan Coca-Cola-blikjes leveren in België.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.