Twee nieuwe dodelijke ongevallen gelinkt aan geavanceerd rijsysteem van Tesla Model 3

Elektrische wagenfabrikant Tesla meldt twee nieuwe dodelijke ongevallen met exemplaren van zijn Model 3, in de maand eindigend op 15 oktober. Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse toezichthouder op verkeersveiligheid. De crashes zouden verband houden met het geavanceerde rijsysteem van Tesla.

Waarom is dit belangrijk?

Steeds meer wagens zijn uitgerust met geavanceerde rijhulpsystemen. Deze Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) zijn de opmaat naar volledig zelfrijdende wagens. Voor die autonome wagens veilig en probleemloos de baan op kunnen, zijn er echter nog wat hordes te nemen.

De essentie: Sinds juli 2021 zijn 18 dodelijke ongevallen gerapporteerd die gelinkt zijn aan rijhulpsystemen, zo meldt het persagentschap Reuters. Bij bijna alle crashes ging het om Tesla-wagens.

De achtergrond: De Amerikaanse overheidsdienst National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) begon eerder dit jaar met het vrijgeven van gegevens over ongevallen gelinkt aan zo’n rijhulpsystemen.

  • De NHTSA heeft in juni vorig jaar een bevel uitgevaardigd dat autobouwers en techbedrijven verplicht alle ADAS-gerelateerde ongevallen met voertuigen die op de openbare weg zijn getest, onmiddellijk te melden.
  • Los daarvan heeft de overheidsorganisatie 38 speciale onderzoeken lopen naar ongevallen met Tesla-voertuigen waarbij vermoedelijk zelfrijdende functies, zoals ‘Autopilot’, aan stonden. Het speurwerk, dat sinds 2016 aan de gang is, bracht 19 dodelijke ongevallen aan het licht.

Fake ‘Autopilot’?

Verder: Autopilot stelt voertuigen in staat om automatisch te remmen, te sturen en te accelereren binnen dezelfde rijstrook, maar maakt ze nog niet in staat om zelf te rijden.

  • Intussen bekijken speurders in dienst van het Amerikaanse ministerie van Justitie of Tesla mogelijk klanten, investeerders en regulatoren over de capaciteiten van Autopilot heeft misleid.
  • Onderzocht zou worden of Tesla onterecht zelfrijdende eigenschappen van Autopilot heeft gepromoot. “Elon Musk, topman van Tesla, liet zes jaar geleden in een aantal uitlatingen al verstaan dat Autopilot waarschijnlijk beter zou functioneren dan een menselijke chauffeur”, zo merkt Reuters op.

(bg)

Meer
Auto

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.