Tesla gaat onder de lat door ondanks productierecord

97.000 wagens heeft Tesla afgeleverd in de afgelopen drie maanden: een absoluut record. Toch krijgt topman Elon Musk een buis op het rapport: dat zijn drieduizend minder Tesla’s dan beloofd.

Met 97.000 Tesla’s heeft Elon Musk in het kwartaal dat in september afsloot, een nieuw record bereikt. Toch reageren de beurzen niet positief. Na bekendmaking van de cijfers zakte het aandeel van Tesla met 4%. Musk had bij aanvang van het jaar dan ook beloofd om per jaar 400.000 Tesla’s af te leveren en dus presteert de autobouwer onder verwachting.

Hogere productie

Volgens Musk zijn de cijfers voor het derde kwartaal nog eerder conservatief en zit er een foutmarge van 0.5 procent op. Zelfs met die marge in gedachten, rondt Tesla de kaap van 100.000 echter niet.

In de vorige kwartalen leverde Tesla 63.500 en 95.000 wagens af. Er is dus wel degelijk sprake van een goede groei. Volgens Musk is het vooral een kwestie van de juiste balans in types wagen per continent te vinden. De productiecapaciteit van Tesla is lang een grote vraag voor investeerders geweest: pas in het tweede kwartaal van dit jaar kwam Tesla in de buurt van de beloofde cijfers.

Nog een record nodig

Zelfs met dit recordaantal is het vertrouwen duidelijk nog niet hersteld. Tesla heeft opnieuw een recordkwartaal nodig om de beoogde 400.000 Tesla’s geleverd te krijgen.

Het vierde kwartaal van Tesla zou soelaas moeten bieden: volgens Musk is er een backlog aan bestellingen en gaat de productie omhoog om aan die vraag tegemoet te komen. Toch kampt Tesla met dezelfde problemen als andere autobedrijven. De autoverkoop daalt en op de elektrische wagenmarkt heeft Tesla intussen veel concurrentie.

Wat wel af te leiden valt uit de recentste aflever- en productiecijfers is dat Tesla productie stilaan op een hoog niveau begint te draaien. Analisten stellen dat Tesla om winstgevend te worden op langere termijn, 360.000 tot 400.000 wagens moet afleveren. Dat komt neer op een vierde kwartaal van 104.000 Tesla’s.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20