Tesla boekt onverwachte winst

Het derde kwartaal draait onverwacht winstgevend uit voor autobouwer Tesla. Het bedrijf beweert ook dat het om duurzame winst gaat.

Bij Tesla zijn ze in feeststemming: de kwartaalresultaten zijn positief en voor het eerst in een jaar maakt het bedrijf van Elon Musk winst. Per aandeel verdient Tesla dit kwartaal 1,86 dollar.

Hogere productie

Toch zijn er niet alleen redenen om te juichen. voor het eerste in een jaar, daalde de omzet van Tesla. In de fabrieken weet de autobouwer eindelijk een hogere productiecapaciteit af te leveren, bleek al uit eerdere rapporten. Maar bij de aflevering schort er nog wat. De winstmarge is dan ook vooral terug te brengen naar kostenbesparingen.

De kwartaalresultaten deden de beurs wel opschieten. Het aandeel van Tesla steeg nog met 20 procent na het sluiten van de beurs. Toch is niet iedereen positief. Analisten wijzen erop dat Tesla ook in het derde kwartaal van vorig jaar winstcijfers optekende. Het bleek om een piek te gaan, want in het vierde kwartaal draaide Tesla verlies. Musk weet dat toen aan de productieproblemen die nu opgelost zouden zijn.

Tesla
Tesla – EPA

Model Y

Musk had het tegenover zijn investeerders over duurzame groei. Tesla heeft ambitieuze plannen die die groei in de weg kunnen staan. Zo komt er een nieuwe productieband in China en moet het model Y gebouwd worden.

Dan is er ook nog de Model Y-SUV-crossover die op stapel ligt. Daarover zei Musk dat Tesla voor ligt op schema. Die crossover krijgt trouwens zijn thuis in die nieuwe megafabriek. In de zomer van 2020 zou de Model Y van de band moeten rollen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20