Het Griekse eiland Rhodos wordt geplaagd door bosbranden. Ook op de eilanden Corfu en Evia zijn er intussen branden uitgebroken. Tienduizenden toeristen zijn al geëvacueerd. Kom je in aanmerking voor een terugbetaling als je door de bosbranden je reis moet annuleren of vervroegd stopzetten?
Kom je in aanmerking voor een terugbetaling als je je reis door bosbranden moet annuleren?

Waarom is dit belangrijk?
In totaal werden er het voorbije weekend 19.000 toeristen geëvacueerd door bosbranden op het eiland Rhodos. Het vuur vuur woedt hevig rond de badplaats Kiotari, in het dorp Apollona en rond het stuwmeer van Gadoura.Context: Verschillende reisorganisatoren hebben maatregelen genomen om de Belgische toeristen te evacueren.
- Volgens de meest recente gegevens heeft de reisorganisator TUI zaterdag zeventig geëvacueerd. Sunweb heeft al negentig toeristen weggehaald. Bij Corendon staat de teller op 200.
- Intussen heeft de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Griekenland aangepast. Die adviseert nu toeristen om onder meer de instructies van de lokale autoriteiten nauwkeurig op te volgen en rekening te houden met mogelijke nieuwe branden door de aanhoudende hitte. Daarnaast krijgen reizigers naar Rhodos en Corfu ook de raad om voor het vertrek contact op te nemen met hun reisorganisatie.
Wat als je je reis moet annuleren?
Duiding: Allereerst moet er een onderscheid gemaakt worden tussen een pakketreis en een reis waarbij je de overnachting, vlucht en andere activiteiten zelf hebt geboekt.
- Op de site van de EU lezen we dat er sprake is van een pakketreis wanneer je een combinatie van twee of meer verschillende reisdiensten boekt met hulp van één bedrijf, zoals een touroperator. Daartoe behoren vervoer, accommodatie, autoverhuur of, zij het onder bepaalde voorwaarden, andere toeristische diensten.
- In het geval van een pakketreis geniet je van een Europese bescherming.
Pakketreis
Nog op locatie.
- Indien je al op je vakantiebestemming bent, is de reisorganisator verplicht om je bijstand te verlenen, waaronder het vinden van een andere accommodatie, of repatriëring indien nodig.
- Volgens de federale overheidsdienst Economie moet de touroperator de reiziger het eventuele prijsverschil tussen de voorziene en de gepresteerde diensten terugbetalen. “De reiziger kan de andere voorgestelde arrangementen slechts afwijzen indien zij niet vergelijkbaar zijn met hetgeen in de pakketreisovereenkomst is afgesproken, of indien de toegekende prijsvermindering ontoereikend is”, klinkt het.
- Je komt wel niet in aanmerking voor een schadevergoeding omdat er sprake is van overmacht.
Je moet nog vertrekken:
- Indien de overheid een negatief reisadvies geeft, annuleren de touroperatoren doorgaans zelf de reis. Het bedrijf moet je daarvan zonder onnodige vertraging voor het begin van de pakketreis op de hoogte brengen.
- In dat geval kom je in aanmerking voor een terugbetaling van de betaalde reissom of het voorschot. Die moet binnen de 14 dagen na kennisgeving van de annulering gebeuren. De organisator kan ook een alternatief voorstellen, maar je bent niet verplicht om daar op in te gaan.
- Momenteel is er nog geen sprake van een negatief reisadvies, waardoor het risico bestaat dat je zelf voor alle kosten moet opdraaien als je je reis zelf annuleert. Maar er kan soms een uitzondering gemaakt worden. “Dat is het geval wanneer er op de plaats van bestemming of de nabije omgeving onvermijdbare en buitengewone omstandigheden zijn die aanzienlijke gevolgen hebben voor de uitvoering van de reis. Wie een reis boekte naar bijvoorbeeld de getroffen regio in Rhodos kan die dus in principe kosteloos annuleren”, verduidelijkt Piet Demeyere, woordvoerder van TUI, tegenover De Tijd.
- De reisorganisator kan wel van oordeel zijn dat er nog veilig gereisd kan worden, waardoor de bovenstaande uitzonderingsregel niet van toepassing is. Je neemt daarom best contact op met de touroperator alvorens je een drastische beslissing neemt.
Reis zelf geregeld
Andere regeling: Wie zelf zijn reis organiseert, komt enkel in aanmerking voor de bovenstaande bescherming indien aan één van de volgende voorwaarden wordt voldaan:
- Je boekt de reisdiensten via één verkooppunt (zoals een reisbureau, een callcenter of een website) en je kiest voor die regeling voor je instemt met betaling (vóór het sluiten van de eerste overeenkomst), bijvoorbeeld door ze in een “winkelwagentje” of “mandje” op te nemen.
- Je boekt de reisdiensten voor een inclusief- of totaalprijs.
- De diensten worden jou aangeboden of verkocht als “pakketreis”, “vakantiepakket” of iets dergelijks.
- De reisdiensten worden gecombineerd nadat je een reisovereenkomst hebt gesloten, waarbij je mag kiezen uit een aantal verschillende reisdiensten, zoals bij een pakketreiscadeaubon.
- Doorklikpakket: Je boekt de reis bij afzonderlijke aanbieders via onderling verbonden onlineboekingsprocedures, waarbij de eerste aanbieder jouw naam, e-mailadres en betalingsgegevens doorstuurt naar de tweede aanbieder en de tweede overeenkomst binnen 24 uur na de eerste tot stand komt.
Terugbetaling vliegticket: Indien de luchtvaartmaatschappij de vlucht annuleert door de bosbranden, moet die je een alternatief voorstellen, of het vliegticket terugbetalen.
- Net zoals bij het reispakket kom je niet in aanmerking voor een schadevergoeding omdat er sprake is van overmacht.
Annuleren hotel: Lees de voorwaarden die zijn opgenomen in de overeenkomst met het hotel. “Je bent afhankelijk van wat er in het nationale verbintenissenrecht is geregeld, onder meer ten aanzien van buitengewone omstandigheden, en van wat er in het contract staat, bijvoorbeeld met betrekking tot annulering (of je dan recht heeft op terugbetaling of niet)”, staat er op de site van de EU.