Terug naar kantoor? Bereid je erop voor

De coronacijfers zakken, de vaccinatiecampagne draait op volle toeren. Ook de regels rond telewerk beginnen te versoepelen. Zie jij een terugkeer naar kantoor zitten of hou je het liever bij thuiswerk? Hoe ga jij jouw wensen overbrengen aan je werkgever? En kan je werkgever je verplichten om je te laten vaccineren? We beantwoorden hierover vier interessante vragen.

Kan je werkgever je tot vaccinatie verplichten?

Vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht in België, dus ook werkgevers kunnen jou hiertoe niet verplichten. Ze kunnen je ook geen vaccinatiebewijs vragen als voorwaarde om opnieuw op kantoor te komen werken. Je hebt wel recht op vaccinatieverlof. Dat wil zeggen dat je je als werknemer kan laten vaccineren tijdens de werkuren, met behoud van je loon. Het verlof geldt voor de tijd die je nodig hebt voor de prik en voor je verplaatsing heen en terug hiervoor.

Wat heb je geleerd uit de pandemie?

Veel mensen hebben tijdens de coronacrisis stilgestaan bij wat ze nu echt willen, en vooral bij wat ze niet meer willen. Zie jij het niet meer zitten om elke dag in de file te staan? Pleit dan bij je werkgever voor glijdende werkuren en (deeltijds) thuiswerk. Vond je het erg handig dat je je niet meer hoefde te verplaatsen voor meetings? Bekijk hoe dat ook in de toekomst (deels) zo kan blijven. Of kwam je tot de conclusie dat je uitgekeken bent op je job? Ga dan op zoek naar een nieuwe job. De pandemie kan dus ook positieve levenslessen met zich meebrengen. 

Wat zijn jouw telewerkwensen?

We zijn het intussen gewoon, maar het keerpunt van het oneindige thuiswerken is nabij. Voor sommigen is dit een grote opluchting. Zij missen het contact met hun collega’s heel hard en snakken naar live meetings in plaats van video calls. Voor anderen is het thuiswerk opgeven dan weer moeilijk omdat het hen een betere work life balance geeft. Maar ook werkgevers hebben intussen de voordelen van tele- of thuiswerk ingezien. Bij veel bedrijven blijft deeltijds thuiswerken dan ook de norm. Indien je werkgever zelf niets voorstelt over verder thuiswerken, en jij bent vragende partij, ga dan zeker het gesprek hierover aan. Uit je persoonlijke wensen hierrond. Anno 2021 is dit absoluut niet (wereld)vreemd.

Hoe is het nog met de collega’s?

Qua teamspirit bleef er het voorbije jaar niet veel over. Het is dan ook een goed idee om de komende periode de draad op te pikken met je team. Rekening houdend met de nog geldende maatregelen, kan je gerust eens met wat collega’s wandelen tijdens de middag, of in kleine groepjes een terrasje doen na het werk. Sta open voor een goed gesprek. Het was een heftige periode voor iedereen, laat ieder zijn persoonlijke verhaal dan ook maar eens delen. Teamspirit gegarandeerd eens terug op kantoor!

Bron: Robert Half

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20