15 kenmerken van briljante teams

Briljante teams leveren consistent uitstekende resultaten en delen allerlei ideeën en gewoontes die Warren Bennis en Patricia Biederman identificeren in hun boek ‘Organizing Genius’.

1. Uitmuntendheid vergt uitmuntende mensen

Als je een briljant team wil samenstellen is je eerste en belangrijkste taak het vinden van briljante mensen.

2. Briljante teams en briljante leiders creëren elkaar

Standaard leiderschapsmodellen, zoals de klassieke bevelstructuur, werken niet bij briljante teams. Zulke teams hebben unieke leiders nodig met unieke leiderschapsstijlen.

3. Een briljant team heeft een sterke leider

Deze leider moet het respect, de waardering en de trouw van zijn team verdienen. Briljante teams zijn immers vrijwillige associaties van passionele mensen. Absoluut vertrouwen in de instincten en integriteit van de leider is essentieel.

4. Werf mensen aan die beter zijn dan jij

Als je niet genoeg zelfvertrouwen hebt om de beste mensen aan te nemen, ben je niet geschikt om een briljant team te leiden.

5. Teamplayers only

Sommige genieën werken slecht samen met anderen, maar om te functioneren in een briljant team moet iedereen goed kunnen samenwerken.

6. De missie is heilig

Elk lid van een briljant team gelooft 100% in de bedrijfsmissie.

7. Leef in verbonden isolement

Een briljant team moet geheel onafhankelijk en zonder afleiding kunnen werken, maar tegelijkertijd ook toegang hebben tot de buitenwereld.

8. Zie jezelf als underdog

Briljante teams voelen zich als David die met nieuwe ideeën en innovaties de logge reus Goliath velt.

9. Vecht tegen een vijand

Bind de strijd aan met een machtige rivaal. Dat is goed voor de teamspirit en motiveert je om het beste van jezelf te geven.

10. Het project is alles wat telt

Leden van briljante teams zijn geen gebalanceerde individuen met rijke persoonlijke levens, maar onvermoeibare overachievers met slechts één doel voor ogen: de succesvolle afwerking van het project.

11. Optimisme boven realisme

Briljante teams geloven dat ze dingen kunnen doen die niemand hen ooit heeft voorgedaan. Dat is niet altijd realistisch, maar nodig om het ondenkbare te doen.

12. Briljante teamleden zijn onvervangbaar

Dat betekent dat elk teamlid de job heeft waarvoor hij geboren is.

13. Grote leiders blijven je uitdagen

Geniale individuen bereiken het meest wanneer een leider hen uitdaagt om al hun talenten en vaardigheden te benutten voor een belangrijke taak.

14. Respecteer de deadline

Op een gegeven moment eindigt het creatief proces en moet het project worden afgewerkt. Briljante teams weten dat aan elke droom een deadline vasthangt.

15. Briljant werk beloont zichzelf

Leden van briljante teams zeggen vaak dat hun passie belangrijker is dan hun loon. Voor zulke mensen is de beste beloning is het creatief proces zelf. Briljant werk verrichten geeft je immers het beste gevoel ter wereld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20