Sinds de lancering van de eenjarige staatsbon van Vincent Van Peteghem, minister van Financiën, hebben verschillende banken de rente op de termijnrekening met dezelfde looptijd opgetrokken. Maar wat zijn de verschillen tussen de twee financiële producten?
Een termijnrekening of de eenjarige staatsbon: welk financieel product is de beste keuze?

Waarom is dit belangrijk?
De eenjarige staatsbon doet het bijzonder goed. De regering kon tijdens de eerste twee dagen van de uitgifte al een recordbedrag van bijna 9 miljard euro ophalen. Het vorige record stond op naam van de Leterme-bon. De Belgen hebben in 2011 via die weg 5,7 miljard euro toevertrouwd aan de staat. De staatsbon werd destijds uitgegeven om het vertrouwen van de beleggers te winnen. Nu wil de regering de banken onder druk zetten om de spaartarieven op te trekken.Context: De intekenperiode van de staatsbon loopt nog tot 1 september. Wie rechtstreeks intekent via het Agentschap van de Schuld heeft tot 31 augustus de tijd. Tijdens die periode kan je bij verschillende banken ook genieten van een hogere rente op de termijnrekening met een looptijd van één jaar.
- In sommige gevallen zijn die bancaire producten zelfs lucratiever dan de overheidsobligatie.
De eenjarige staatsbon brengt netto 2,81 procent op. Drie termijnrekeningen met dezelfde looptijd brengen meer geld in het laatje.- Deutsche Bank biedt de meest lucratieve formule aan. Bij die bank ontvang je netto 2,87 procent. De termijnrekeningen van die financiële instelling zijn enkel beschikbaar voor wie meer dan 100.000 euro opzij kan zetten.
- De eenjarige termijnrekeningen van NIBC en Beobank gaan gepaard met een rente van 2,835 procent netto. Bij NIBC kan je intekenen vanaf 100 euro. Beobank werkt niet met een minimuminleg.
- Die gunstvoorwaarden gelden slechts voor een beperkte periode. Verschillende banken hebben al laten weten dat ze de rente waarschijnlijk zullen verlagen na 1 september.
- Opgemerkt: het rendement van de staatsbon ligt in lijn met dat van de termijnrekening omdat de overheid de roerende voorheffing tijdelijk heeft verlaagd van 30 naar 15 procent. De Raad van State moet zich wel nog uitspreken over dat gunstregime. In het slechtste geval kan de roerende voorheffing alsnog stijgen naar 30 procent, wat de nettovergoeding zou doen zakken tot 2,31 procent. Bij de termijnrekeningen geldt het gewone tarief. De bankenfederatie Febelfin heeft daar al kritiek op geuit.
Staatsbon of termijnrekening?
Details: Wat zijn de verschillen tussen een staatsbon en termijnrekening?
- De staatsbon
- Wie belegt in een staatsbon, leent zijn geld uit aan de Belgische staat. In theorie gaat het om een veilige belegging. Toegegeven, de overheid zit op een gigantische schuldenberg, maar volgens de kredietbeoordelaars heeft die een hoge kredietwaardigheid. België heeft bij de kredietbeoordelaar Standard & Poor’s de derde hoogste score van kredietwaardigheid (AA) en bij Moody’s (Aa3) en Fitch (AA-) de vierde hoogste score.
- Je kunt rechtstreeks intekenen op de staatsbon via de site van het Agentschap van de Schuld, of via één van de dertien banken die die mogelijkheid aanbieden, waaronder BNP Paribas Fortis, ING en Crelan.
- Om te kunnen beleggen in een staatsbon, heb je een effectenrekening nodig. Zo’n rekening openen bij een bank of (online)broker is overal gratis, maar achteraf kunnen ze wel extra kosten aanrekenen, zoals bijvoorbeeld maandelijkse beheerskosten en transactiekosten. De traditionele banken rekenen ook een bewaarloon aan. De vier grootbanken hebben al laten weten dat ze voor de eenjarige staatsbon het bewaarloon laten vallen.
- Indien je je geld gedurende de looptijd van de staatsbon nodig hebt, kan je het staatspapier verkopen op de secundaire markt. Kans bestaat dat je dan een verlies moet slikken. Als de rente verder stijgt, wordt de staatsbon minder waard. Het is dan lucratiever om te beleggen in een nieuwe staatsbon. Het omgekeerd kan natuurlijk ook.
- De kans is reëel dat de regering in december opnieuw een eenjarige staatsbon lanceert. Het is zeker niet uitgesloten dat de Europese Centrale Bank (ECB) de komende maanden een vervolg geeft aan het verstrakkende geldbeleid, wat de marktrente – en dus de coupons – opnieuw een boost kan geven.
- Er komen ook wat paperassen kijken bij een staatsbon. Aangezien het om een beleggingsproduct gaat, moet de bank de Europese Mifid-regels respecteren. Dat betekent onder meer dat ze het risicoprofiel van de klant moeten bepalen.
- Maar: Spaarders die niet bij een bank langsgaan, maar rechtstreeks bij de staat aankloppen voor de nieuwe staatsbon moeten geen papierwerk vrezen. In tegenstelling tot de banken is het Agentschap van de Schuld niet verplicht de Europese MiFID-regels te volgen.
- De termijnrekening:
- Als je je geld parkeert op een termijnrekening, zet je het voor een bepaalde periode vast bij een bank. Dat kan gaan van enkele maanden tot tien jaar. De rente op het moment dat je een contract afsluit, geldt voor de volledige looptijd van de termijnrekening.
- Het is mogelijk om met de banken te onderhandelen over de rente. Ze zijn bereid die op te trekken als je in één keer veel geld opzijzet.
- Je kapitaal wordt tot 100.000 euro beschermd door het depositogarantiestelsel.
- Het is enkel mogelijk om een termijnrekening te openen bij de bank. Die spaarformule is dus een goed alternatief voor wie geen vertrouwen heeft in de overheid.
- Je hoeft overigens geen effectenrekening te openen.
- In principe is het niet mogelijk om je geld vervroegd op te vragen. De banken die dat wel toelaten, rekenen daarvoor extra kosten aan.
- In tegenstelling tot de staatsbon zijn de banken niet verplicht om je risicoprofiel te bepalen bij een termijnrekening. Die wordt namelijk beschouwd als een spaarproduct. Dat is de reden waarom Beobank, die ook de staatsbon aanbiedt, vorige week een eenjarige termijnrekening heeft gelanceerd. De bank wil de klanten zo een eigen alternatief voor de overheidsobligatie aanbieden zonder al het papierwerk.
Kortom: In principe is er weinig verschil tussen de eenjarige staatsbon en de termijnrekeningen met dezelfde looptijd. De opbrengsten zijn hetzelfde (bij de bovengenoemde banken). Bij een staatsbon kan je wel geconfronteerd worden met extra kosten, wat niet het geval is bij de termijnrekening. Voorts ontsnap je ook aan wat papierwerk als je kiest voor de termijnrekening, of intekent op de staatsbon via het Agentschap van de Schuld. Het komt er dus op neer dat je voor het financiële product moet kiezen waar jij je het best bij voelt.