Tenerife gaat in lockdown: kunnen toeristen eiland niet meer buiten of binnen?

Wie tijdens de kerstvakantie wou uitblazen op het Canarische eiland Tenerife, is er mogelijk aan voor de moeite. De toeristische trekplaats sluit in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn grenzen wegens de corona-epidemie. Maar er is onduidelijkheid over de toeristen die hun vlucht en hotel al gereserveerd hebben voor de kerstvakantie.

Angel Victor Torres, de regionale premier van de Canarische eilanden, nam woensdagavond de ingrijpende maatregel om de stijging van het aantal coronbesmettingen een halt toe te roepen. Tenerife gaat op slot voor alvast 15 dagen.

  • Behalve voor noodgevallen (zoals om medische redenen) en ‘essentiële’ verplaatsingen (zoals werk), mag niemand het populaire Canarische eiland nog buiten of binnen.
  • De avondklok wordt vervroegd en gaat al in vanaf 22 uur, in plaats van 23 uur.
  • Restaurants en bars mogen alleen nog op hun terrassen hun klanten bedienen, met respect van afstandsregels. Bezoek binnen is verboden.
  • Markten worden opgeschort en voor winkelcentra gelden strengere beperkingen van het aantal bezoekers.
  • Op kerstavond, Kerstmis, oudejaar en Nieuwjaar mogen nog zes mensen uit maximaal twee huishoudens mekaar zien. Dat was eerder tien personen. Op andere dagen moeten gezinnen binnen hun eigen bubbel blijven.

Onduidelijkheid

Er heerst grote onduidelijkheid over wat de gevolgen zijn voor de buitenlandse toeristen. De gedeeltelijke lockdown betekent in principe dat de toeristen ter plaatse hun verblijf zullen moeten verlengen en dat de toeristen die van plan waren te komen, hun reis moeten schrappen. Een vakantie valt immers niet onder ‘essentiële verplaatsingen’.

Maar volgens de Canarian Weekly zullen toeristen mét hotelreservering en negatieve coronatest toch toegelaten worden. Er zou evenwel geen toelating zijn voor toeristen die van plan waren bij vrienden of familie thuis te verblijven.

Tour operators als TUI en de luchtvaartmaatschappijen overleggen vandaag met de autoriteiten. Volgens de Britse krant The Independent hebben liefst 60.000 Britse toeristen een kerstvakantie op Tenerife geboekt.

Lees ook: Spanje is kwetsbaarste economie in tweede coronagolf

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20