Telt België dan geen enkele miljardair meer?

De meest recente Bloomberg Billionaires Index telt niet één Belg meer.  Is dat wel juist?

De wereld telt 2.754 dollarmiljardairs, blijkt uit berekeningen van consulent Wealth-X. Dat zijn er meer dan ooit tevoren en ook hun gezamenlijke rijkdom verbrak opnieuw alle records. Samen bezitten ze nu 9.200 dollar, goed voor 12% van het globale bbp of ter vergelijking zo’n 19 keer de som van alle goederen en diensten die België op 1 jaar produceert. Het gaat om een stijging van 24% op 12 maanden tijd.

Vooral de Amerikaanse miljardairs doen het goed. Een op elke vier miljardairs wereldwijd leeft in het land waarin de president zelf een miljardair is. De grootste verrassing komt dit jaar vanuit India, dat van de zevende naar de vierde plaats klimt. Zwitserland daalt daarentegen met 2 plekken.

Twijfels over Belgische miljardairs

In onze contreien is het aantal miljardairs volgens de meest recente Bloomberg Billionaires Index maar matig gezaaid. Nederland telt er in de top 500 nog 2 ( Charlene de Carvalho-Heineken van het gelijknamige bierimperium en Frits Goldschmeding van Randstad), Frankrijk 11 en Duitsland 33. België zou volgens Bloomberg, na het overlijden van Albert Frère, geen enkele miljardair meer tellen in de top 500. Iets waar Ludwig Verduyn van de website ‘Rijkste Belgen’ grote vraagtekens bij zet:

“Het blijft bevreemdend dat het Amerikaanse informatie bedrijf Bloomberg er niet in slaagt ook maar één Belgische miljardair te identificeren. In hun zopas gepubliceerde update van miljardairs staat geen enkele Belgische naam terwijl wij zonder enige moeite een 25-tal miljardairs kunnen opnoemen. Ook al vreemd is dat Belgische media die vaststelling zomaar overnemen. Met de doorbraak van internet zijn feiten blijkbaar niet meer belangrijk, enkel snelheid en sensatie.”

Verduyn noemt Alexandre Van Damme (AB-InBev, met een geschat fortuin van 17 miljard euro) en Eric Wittouck (Artal/ Weight Watchers, met een geschat fortuin van 3 miljard euro) als voorbeelden. Beide blijven voor Bloomberg nobele onbekenden, maar zouden de top 500 moeten halen.

57% van alle miljardairs zijn ‘self made’

Terug naar de Bloomberg-lijst, waar het aantal ‘self-made’ miljardairs, mensen die hun rijkdom niet erfden, maar zelf hebben gemaakt, blijft toenemen. Dat geldt ondertussen voor 57% van alle mensen op de lijst, terwijl nog amper 13% hun fortuin erfden. Dat laatste geldt vooral voor de grote Europese fortuinen. Nog eens 30% erfde geld, maar deed het familiefortuin wel toenemen. Vooral onder de vrouwen die de lijst bevolken zitten veel erfgenames (83%). Dat nu meer dan één op twee miljardairs zijn fortuin zelf maakte is vooral een gevolg van het toenemend belang van opkomende economieën als China en India.

Bezos top, Zuckerberg flop

Grootste winnaar dit jaar is Amazonbaas Jeff Bezos, die de voorbije 4 maanden ruim 50 miljard dollar van zijn fortuin moest inleveren, maar over het ganse jaar toch nog altijd 24 miljard dollar extra verdiende. Grootste verliezer in de top 10 is de onder wekelijkse schandalen kreunende Facebookbaas Mark Zuckerberg die meer dan een kwart van zijn fortuin verloor, maar nog altijd de zevende rijkste persoon ter wereld is.

Opgemerkte binnenkomers in de lijst zijn de Amerikaan Tim Sweeney, die het videospel Fortnite ontwikkelde en de Britse Denise Coates, die de goksite Bet365 oprichtte en met een fortuin van 4 miljard dollar nu 10 keer vermogender is dan de koningin van Engeland.


© EPA

Meer