Telenet gaat meewerken aan ‘Vlaamse Netflix’

DPG Media en Telenet richten een joint-venture op om hun gezamenlijke streamingdienst in onder te brengen. In het verleden liep Telenet, de eigenaar van commerciële zenders VIER, VIJF en ZES, nochtans niet warm voor zo’n initiatief.

DPG Media, de groep boven onder meer televisiezender VTM en de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen, was al langer vragende partij om een Vlaamse streamingdienst op te richten. Om de concurrentie met internationale alternatieven, zoals Netflix en Disney+, te kunnen aangaan, wilde DPG graag samenwerken met openbare omroep VRT en Telenet.

De VRT stond enigszins twijfelachtig tegenover een ‘Vlaamse Netlix’, Telenet sloot in het verleden meteen de deur. Maar nu komt de samenwerking alsnog. ‘De bundeling van de content van DPG Media (met onder andere Vlaamse fictie) en de lokale en internationale content van Telenet (met SBS, Woestijnvis en Play zorgt voor een uniek aanbod voor de kijker’, maken de twee zich sterk in een persbericht.

Quid VRT?

Voorlopig stapt openbare omroep VRT niet mee in het initiatief van die ‘Vlaamse Netflix’, maar de partners geven aan dat samenwerkingen nog mogelijk zijn. De nieuwe Vlaamse regering stuurde daar de afgelopen weken alvast op aan. En ook Leo Hellemans, de VRT-baas die onlangs overnam van de ontslagen Paul Lembrechts, maakte een opening. ‘Samenwerkingsmogelijkheden met andere mediabedrijven worden een belangrijk thema’, zei hij aan de krant De Standaard.

‘We zijn heel blij dat we nu onze krachten kunnen bundelen met Telenet.’

Kris Vervaet, CEO DPG Media

Telenet en DPG Media verwachten dat het nieuwe bedrijf actief zal zijn in het najaar van 2020. De streamingdienst komt er via een betalende applicatie én via het bestaande Play-aanbod van Telenet. Over de naam, prijs en lancering van het initiatief zijn er nog geen details.

‘Veelbelovend’

Intussen reageert ook de politiek op de streamingplannen. ‘Steeds meer internationale spelers zijn ook actief in Vlaanderen. Het is heel belangrijk dat onze fictie beschikbaar en makkelijk vindbaar blijft in het belang van de Vlaamse kijker’, reageert Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V). ‘Daarnaast moet dit initiatief ook de nodige zuurstof geven om te blijven investeren in series van bij ons.’ Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is eveneens positief en noemt de plannen ‘veelbelovend’.

Meer
Laatste update:
Laatste update:
Lees meer...
Markten
BEL20