Telegram-CEO verbolgen over Russisch voorstel: “Geen enkel ontwikkeld land verbiedt crypto”

Het recent door Rusland voorgestelde verbod op cryptomunten kan de technologische ontwikkeling van het immense land lamleggen. Dat zegt Pavel Durov, CEO en mede-oprichter van Whatsapp-concurrent Telegram. Zijn kijk op het voorstel, de wereld ingestuurd via zijn eigen berichtenapp, werd opgepikt door persagentschap Bloomberg.

Waarom is dit belangrijk?

In Rusland wordt veel crypto gedolven. Zoveel zelfs dat het grootste land ter wereld ook de op twee landen (de VS en Kazachstan) na grootste Bitcoin-producent is. Volgens een rapport van de universiteit van Cambridge staat Rusland voor 11 procent van de computerrekenkracht die wereldwijd wordt ingezet bij crypto-mining. Dat verlies zou natuurlijk direct gevoeld worden op de cryptomarkt.

“Voorstel gooit het kind met het badwater weg”

De Russische centrale bank wil een verbod op de binnenlandse handel in cryptomunten. Cryptovaluta’s zijn een bedreiging voor de financiële stabiliteit, klinkt het in een donderdag gepubliceerd rapport. Om haar voorstel kracht bij te zetten, vergelijkt de instelling cryptohandel zelfs met een piramidespel. Ook zet het rapport van de centrale bank vraagtekens bij cryptomijnbouw; het energie-intensieve aspect daarvan zou Ruslands groene agenda schaden.

De in Rusland geboren Pavel Durov, CEO van berichtendienst Telegram, is niet te spreken over het voorstel. “De Bank van Rusland die een totaalverbod op cryptomunten voorstelt, gooit het kind met het badwater weg”, schreef de 38-jarige miljardair zaterdag in zijn Telegram-kanaal. “Geen enkel ontwikkeld land verbiedt crypto.” Het Russische verbod zal onvermijdelijk de ontwikkeling van blockchaintechnologie vertragen, wierp hij op. Ook stelde hij dat het verbod verschillende techbedrijven zou ruïneren en IT-bollebozen, zoals hijzelf, naar het buitenland zou verjagen.

Geen totaalverbod

De voorgestelde regelgeving zal echter niet van toepassing zijn op activa die in het buitenland worden aangehouden. Dat maakt het voorstel minder vergaand dan het Chinese totaalverbod op crypto. Russen zouden dus nog steeds in staat zijn om via het buitenland crypto te verhandelen, opperde Elizaveta Danilova, hoofd van de afdeling financiële stabiliteit van de centrale bank.

Het is nu aan de Russische politiek om het voorstel onder de loep te nemen. De voorzitter van het Russische lagerhuis noemde een verstrenging van de regels voor cryptomunten deze week alvast een prioriteit, volgens de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad (FD). Dat Russische oppositiepartijen meer en meer donaties in Bitcoin ontvangen, spreekt voor het Russische autocratische systeem natuurlijk niet in het voordeel van digitale activa.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.