Telefonische doktersconsultatie is een blijver

Als het van Federaal minister voor Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) afhangt, blijven de telefonische doktersconsultaties een realiteit. Dat weet De Tijd.

Tijdens de coronacrisis ontstond het nieuwe systeem, waarbij u kort met de huisarts belt om uw situatie in te schatten. Daarmee moesten de wachtrijen in dokterszaaltjes beperkt worden, om het virus in te dijken en zeker niet door te geven aan mensen die al ziek zijn.

Na corona

De consultaties zijn een succes, ook al omdat het systeem snel gestroomlijnd raakte. Het RIZIV keerde 20 euro per consult uit en dat zou ook zo moeten blijven na de pandemie. ‘Patiënten moeten ook na corona vanop afstand terechtkunnen bij hun zorgverlener’, zegt De Block aan De Tijd.

Of de regeling snel in orde zal zijn, is niet duidelijk. Het nieuwe systeem is een serieuze ommezwaai van wat er momenteel wettelijk mogelijk is. Zo betaalden patiënten tijdens de coronacrisis geen remgeld, maar kan het best dat de patiënt toch nog iets moet betalen.

Remgeld

Daarnaast vraagt De Block zich ook af voor wie de teleconsultaties het zinvolst zijn. Ook daar komt de discussie van het remgeld opnieuw in het vizier, er moet nog wel een onderscheid zijn tussen een normaal doktersbezoek een een telefonische consultatie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20