Telecomsector eindigt dit jaar met 190 miljoen 5G-gebruikers

Eind dit jaar zal mobiele technologie van de vijfde generatie (5G) wereldwijd ongeveer 190 miljoen gebruikers tellen. De volgende jaren zal de technologie echter snel aan populariteit winnen. Midden dit decennium zullen er wereldwijd al 2,8 miljard 5G-gebruikers kunnen worden gemeld. Dat blijkt uit een rapport van het Zweedse telecomconcern Ericsson.

Tegen midden dit decennium zullen volgens Ericsson ongeveer 30 procent van alle gebruikers van mobiele telefonie op 5G-technologie beroep doen. Het bedrijf voegt eraan toe dat de groei van 5G wereldwijd gevoelig sneller zal verlopen dan het traject dat door zijn voorganger 4G werd gevolgd.

‘Voorlopig blijft 4G op de telecommarkt de dominante technologie,’ aldus Ericsson. ‘Over twee jaar zal die technologie een piek van 5,1 miljard abonnees laten optekenen. Daarna zal het aandeel van 4G echter stilaan inkrimpen en geleidelijk voor 5G plaats maken.

Pandemie

‘Vooral in China lijkt de adoptie van 5G sneller te verlopen dan algemeen werd verwacht,’ zegt Ericsson nog. ‘Dat zal mogelijk een compensatie kunnen bieden voor de tragere evolutie in andere regio’s.’

Onder meer in Europa heeft de coronacrisis volgens het bedrijf geleid tot een vertraging in de aanbestedingen voor de uitrol van 5G-netwerken. Deze vertragingen hebben volgens Ericsson echter alleen een impact op korte termijn. Tegen het midden van het decennium zou die kloof opnieuw zijn gedicht.

Het bedrijf wijst erop dat inmiddels wereldwijd 75 telecomproviders de introductie van de 5G-technologie hebben aangekondigd. Tegen het midden van het decennium zal volgens Ericsson 45 procent van de mobiele trafieken over 5G-netwerken verlopen. Het bedrijf voegt eraan toe dat momenteel ruim honderd types van mobiele telefoons het gebruik van 5G-toepassingen mogelijk maken.

Ericsson merkt nog op dat de coronacrisis duidelijk het belang van de telecomsector voor de wereldwijde economie heeft bewezen. ‘Grote groepen werknemers werden door de lockdown immers verplicht om thuis te blijven, maar dankzij een breed aanbod telecom-oplossingen konden ze toch hun activiteiten verder zetten,’ voert het bedrijf aan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20