Tekort aan technische talenten wordt steeds nijpender

De ‘war for talent’ woedt heviger dan ooit. In een enquête van hr-bedrijf Manpower gaf 55 procent van de Vlaamse werkgevers aan dat ze moeite hebben om vacatures in te vullen, een record.

Op Belgisch niveau gaat het om 45 procent van de duizend ondervraagde werkgevers (tegen 35 procent vorig jaar), ook het hoogste peil doorheen de Manpower-enquêtes. Niet alleen IT-vacatures blijven lang open staan bij gebrek aan goede kandidaten. Geschoolde arbeiders, zoals lassers en elektriciens, en chauffeurs zijn nog moeilijker te vinden.

Vorig jaar gaf ‘maar’ 38 procent van de Vlaamse werkgevers aan dat vacatures moeilijk ingevuld raakten. Dat percentage klimt in een ruk naar 55 procent.

Vergrijzing

Philippe Lacroix, managing director van ManpowerGroup BeLux, ziet twee oorzaken. ‘Er is een kwantitatieve factor: de pool van beschikbare kandidaten blijft krimpen door de vergrijzing en het vertrek van de babyboomers. Daarnaast is er ook een kwalitatieve factor: de vaardigheden staan onder druk onder invloed van complexere taken en digitalisering.’

Er zijn geen snelle oplossingen op korte termijn, voegt Lacroix nog toe. In de drie gewesten is het verhogen van de activiteitsgraad een prioriteit. Bedrijven moeten zelf ook inspanningen leveren, bijvoorbeeld ‘door de nadruk te leggen op de opleiding van hun personeel, door hun medewerkers te behouden of door de flexibiliteit van hun structuren te vergroten’.

Meer
Laatste update:
Laatste update:
Lees meer...
Markten
BEL20