Tekent Sriracha voor het einde van het Tabasco-imperium?

In 1868 verkocht Edmund McIlhenny zijn eerste 658 flesjes tabasco-saus aan kruideniers in de Amerikaanse stad New Orleans en omliggende streken. Twee jaar later nam hij er vanwege het enorme succes een patent op. Vandaag, 150 jaar later, beheersen nakomelingen van de vijfde generatie nog steeds de globale markt voor pepersauzen en wordt deze rode mengeling van azijn, pepers en zout in ruim 185 landen verkocht.

Maar de enorme populariteit van de rode flesjes heeft ook de aandacht van andere producenten gewekt en die streven maar één doel na: het ooit virtuele monopolie van de familie Mcllhenny te doorbreken.

Deze cijfers leggen uit waarom: de markt voor pepersauzen is een van de 10 snelst groeiende markten in de VS, in 2017 goed voor een omzet van 1,4 miljard dollar. Dat is 40% meer dan 10 jaar geleden. De McIlhenny Company produceert nu ruim 750.000 flesjes… per dag.


© Getty Images

Sriracha

De voorbije decennia hebben de steeds wijzigende demografie (lees: millennials) en culinaire voorkeuren de dominantie van Tabasco onder druk gezet. De van origine Thaise Sriracha lijkt daarbij de voorkeur te genieten van jongere generaties. De saus is een mengeling van pepers, azijn, suiker, zout en look en werd uiterst populair nadat ze bij het begin van dit decennium verschillende prijzen in de wacht sleepte.

Klimaatwijziging bedreigt Avery Island

De McIlhenny’s hebben nog meer problemen: Avery Island, het eiland waarop hun productiefaciliteit is gevestigd, ligt in orkaangebied en wordt steeds verder bedreigd door opkomend water. Het bedrijf heeft daarom een muur van meer dan 5 meter rond Avery Island opgetrokken, maar dan nog lijkt dat geen garantie op een veiliger toekomst.

De McIllhenny Company probeert haar merk nu tegen de opkomende concurrentie te verdedigen door in te zetten op een ingenieuze en eenvoudige strategie:  product placement.

Troeven heeft het daarvoor voldoende: zo is McIlhenny Company de enige niet-Britse voedingsproducent die over een Royal Warrant beschikt — wat betekent dat het bedrijf leverancier is van de Britse koningin. Maar tabasco wordt ook geserveerd op het Air Force One (het vliegtuig van de Amerikaanse president), het internationale ruimtevaartstation ISS en in de kleedkamers van de Amerikaanse NFL-teams. 

Die strategie heeft de McIlhenny’s geen windeieren gelegd. Tabasco heeft een marktaandeel van 17.1%. Frank’s Red Hot (Reckitt Bensinger) volgt met 11.3% en Sriracha (Huy Fong Foods) met 8%. De McIlhenny’s zitten ook niet stil. Hun laatste nieuwe product? Thaise Sriracha-saus van het Tabasco-merk. Op de naam Sriracha zit namelijk geen patent, want het is afgeleid van de naam van een Thaise stad.

Het Tabasco-monopolie blijft voorlopig dus nog even ongenaakbaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20