Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Techlobby slaakt noodkreet over start-ups

Logo Business AM
Coronacrisis

03/04/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 2 min leestijd

De Europese techindustrie wil meer aandacht voor start-ups bij het uitdelen van hulpfondsen na de coronacrisis.

In een open brief naar de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen vraagt een groep start-ups-verenigingen ‘om start-ups een centrale rol te bieden in de oplossingen na de covid-19 uitbraak.’

De groep, geleid door de Brusselse vereniging Allied for Startups, waarschuwt de commissievoorzitter over de negatieve economische impact die het coronavirus heeft op de technologiesector. Door de pandemie moeten veel zaken hun businessmodel herdenken en moet er meteen in de kosten gesneden worden.

Meer coördinatie

Maar volgens de groep ‘biedt deze crisis ook mogelijkheden. In eerste instantie opent de crisis de deuren voor meer coöperatie en coördinatie tussen de landen van de Europese Unie.’

‘Daarnaast is het ook een kans tot innoveren. Wanneer we oplossingen zoeken voor de coronocrisis, maar ook als we op zoek gaan naar groeimogelijkheden, die na de economische krimp komt. Start-ups zijn een belangrijke factor in die oefening.’

Europees en Vlaams geld

In Frankrijk en Duitsland zijn grootse plannen aangekondigd: ettelijke miljarden zijn er bestemd voor tech-start-ups. Ook in België heeft de Vlaamse overheid al extra maatregelen aangekondigd voor start-ups, in eerste instantie als overbruggingsmaatregel.

Start-ups zijn een kwetsbare groep omdat ze een beperkte liquiditeit hebben. Die gaat vanzelfsprekend naar groei, maar dat zorgt er ook voor dat er voor zo een crisis weinig tot geen buffer is.

De EU heeft al aangekondigd dat er een hele waaier aan fiscale maatregelen komen om de crisis het hoofd te bieden. Er komt een reddingspakket van 100 miljard euro om de werkloosheid te tackelen in de zwaarst geraakte landen. Er is ook een stimuluspakket van 37 miljard euro klaargezet om bedrijven te steunen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks