Techaandelen voor tweede dag op rij onderuit op Wall Street

De belangrijkste Amerikaanse aandelenindexen gaan vrijdag opnieuw lager. Toenemende bezorgdheid in de VS rond Covid-19 en de spanningen met China sturen voornamelijk de techaandelen lager.

De Dow Jones Industrial Average moet 182 punten inleveren, een verlies van 0,6 procent. Ook de S&P 500 en de techbeurs Nasdaq gaan respectievelijk 0,8 en 1,1 procent lager. De Nasdaq gaat voor het eerst sinds mei twee opeenvolgende weken lager.

‘Big Tech’-aandelen Facebook, Alphabet, Apple en Microsoft moeten inleveren. Amazon (+0,8 procent) blijft wel overeind.

Chipmaker Intel incasseert een verlies van 16 procent na de bekendmaking van povere kwartaalresultaten. Ook hype-aandeel Tesla klokt 6,3 procent lager af dan bij de start van de beurssessie.

Een beursbubbel in techaandelen?

Steeds meer investeerders maken zich zorgen over een beursbubbel. Die concentreert zich voornamelijk bij 5 aandelen die 22 procent van de waarde van de S&P 500 voor hun rekening nemen. Samen gaan ze sinds begin dit jaar 35 procent hoger, terwijl de overige 495 aandelen 5 procent lager noteren. In vergelijking met de dotcombubbel van 2000 moet wel worden opgemerkt dat vijf voormelde aandelen een steeds groter deel van de winsten en cash flow voor hun rekening nemen.

De onafgebroken toename van bevestigde Covid-19 gevallen in de VS en de spanningen met China zorgen voor een negatief beurssentiment.

In de VS is ondertussen de kaap van de 4 miljoen Covid-19 gevallen overschreden. De heropening van de economie loopt in de meeste staten vertraging op en er lijkt weinig beterschap in zicht, tenzij zich snel een vaccin presenteert. Op de nieuwszender CBS zei Bill Gates donderdag ‘dat waarschijnlijk meerdere dosissen van een enkel vaccin zullen moeten worden toegediend omdat geen van alle vaccins die vandaag in de maak zijn het euvel met één enkele dosis zullen kunnen verhelpen’. 

Olie gaat vrijdag 0,32 procent hoger. Een vat Brent-olie kost nu 43,66 dollar. Goud gaat 0,75 procent hoger. Een ounce goud noteert tegen 1.901 dollar. De euro voegt nog eens 0,42 procent toe tegenover de Amerikaanse dollar. Amerikanen moeten voor de eenheidsmunt nu 1,1642 dollar betalen. De bitcoin tenslotte gaat 0,46 procent hoger en kost 9.643 dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20