Techaandelen getroffen door de langste verkoopgolf sinds de internetzeepbel

De techaandelen hebben sinds 2001, het einde van de internetzeepbel, niet meer zo’n verkoopgolf meegemaakt. De techindex Nasdaq heeft voor de zevende week op rij de handelsweek met verlies afgesloten.

Het gaat nog steeds niet goed met de aandelenmarkten. In vergelijking met de start van dit jaar noteren zowel de Europese als de Amerikaanse indexen bloedrood. De Bel20 en de Eurostoxx50 staan op een verlies van respectieveliijk 9,5 en 15,5 procent.

Bloedrode beurstabellen

Ook aan de overkant van de Atlantische Oceaan ziet de situatie er allerminst rooskleurig uit. Sinds de start van 2022 heeft de Dow Jones al 14,5 procent moeten prijsgeven en is de S&P500 18,6 procent in het rood gedoken. De Nasdaq noteert eveneens 18,6 procent in het rood. Dat de zwaarste verliezen voor de laatstgenoemde indexen zijn, komt als geen verrassing. Zij tellen heel wat techaandelen.

De Nasdaq heeft afgelopen week zelfs voor de zevende week op rij een verlies geboekt. Het is geleden van 2001 dat de techindex zoveel weken op rij rood kleurt. Er is heel wat onzekerheid op de financiële markten door de oorlog in Oekraïne, een heropflakkering van het coronavirus in China en de renteverhogingen.

Impact stijgende rentes

Voornamelijk de oplopende rentes spelen de groeiaandelen, waaronder tech, parten. Een renteverhoging is funest voor dergelijke bedrijven omdat hun marktwaarde gestoeld is op toekomstige winsten. Een hogere rente knibbelt aan die winsten. Tegenover de piek in november heeft de Nasdaq zelfs al 29 procent verloren, waardoor er sprake is van een berenmarkt.

De Federal Reserve heeft al twee keer op rij de rente verhoogd. Tijdens de jongste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank hebben de bestuursleden overigens beslist om de rente met 50 basispunten op te trekken. Ook voor de rest van het jaar staan er nog renteverhogingen op de planning. De Amerikaanse tienjaarsrente is de afgelopen maanden dan ook fors gestegen. Die bedraagt momenteel 2,8 procent, tegenover 1,6 procent begin dit jaar.

Verschillende analisten zijn overigens niet hoopvol over de toekomst. Zo heeft de beursgoeroe Jeremy Grantham onlangs nog gezegd dat de huidige bubbel erger is dan internetzeepbel. “Deze zeepbel lijkt oppervlakkig gezien erg op die van 2000, gericht op de Amerikaanse tech en geleid door de Nasdaq die naar ongelooflijke hoogtepunten ging”, klonk het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20