De grootste Amerikaanse techbedrijven zagen op een jaar tijd zo’n 3 biljoen dollar aan marktwaarde verdampen.
Niet enkel Meta in de penarie: grootste techbedrijven zijn op een jaar tijd meer dan 3 biljoen dollar aan marktwaarde kwijt

Waarom is dit belangrijk?
De voorbije maanden lijken techaandelen steeds meer klappen te incasseren. Nadat de resultaten voor het derde kwartaal bekend werden gemaakt, verloor Meta alleen al na de opening van de beurs donderdag 22,6 procent in één klap. Maar niet enkel Mark Zuckerbergs bedrijf krijgt het zwaar te verduren.De essentie: De aandelenkoersen van techbedrijven doen het in het algemeen behoorlijk slecht. Nu de kwartaalresultaten bekend raken, nemen de aandelen van de meeste techbedrijven weeral een duik. Enkel Apple, momenteel het grootste bedrijf in de wereld naar marktwaarde, slaagde er het voorbije jaar in om het bloeden iets of wat te stelpen.
Zes bedrijven zagen samen zo’n 3 biljoen dollar aan marktwaarde in rook opgaan. Apple is de uitzondering: het bedrijf verloor net geen 35 miljard dollar, peanuts voor het grootste bedrijf op aarde qua marktkapitalisatie.
- In absolute aantallen zijn Microsoft en Alphabet de grootste verliezers. De bedrijven verloren respectievelijk 698,02 en 692,82 miljard dollar aan marktwaarde op een jaar tijd.
- Meta is daarentegen de grootste relatieve verliezer. Op moment van schrijven bedroeg de marktwaarde van Zuckerbergs socialmediagigant nog maar 280 miljard dollar, een daling van meer dan 60 procent op jaarbasis.
- Ook streamingpionier Netflix moest behoorlijk wat klappen incasseren. Het bedrijf heeft het voorbije jaar meer dan de helft van zijn waarde verloren.
- Tesla en Amazon blijven ergens in het midden van het peloton. De aandelenkoers van beide bedrijven daalde op een jaar tijd met zo’n 30 procent.
Dat techbedrijven het zo slecht doen, heeft alles te maken met de wereldwijde economische toestand. Doorgaans zijn dat de eerste aandelen die van de hand worden gedaan wanneer de markten wankelen. De maatregelen om de torenhoge inflatie in grote delen van de wereld te temperen, alsook de resulterende angst voor een recessie, hebben ervoor gezorgd dat investeerders het hazenpad zijn beginnen te kiezen.