Te druk op het werk? Voorkom stress met deze vijf tips

Geschreven met input van Twenty Four Webvertising

Wanneer chaos de boventoon voert op je werk kan het lastig zijn om je staande te houden. Voordat je het weet, ligt een burn-out op de loer. Met onderstaande tips kan je die wellicht voorkomen. 

1. Ga eens iets eerder naar bed

Wanneer je ’s nachts niet goed uitrust, wordt alles de volgende dag een stuk zwaarder. Bovendien ben je labieler en zie je veel meer problemen dan normaal gesproken. Wanneer je ’s nachts een goede nachtrust ervaart, ben je overdag een stuk opgewekter en positiever. Slaap je op zondagavond slecht omdat je de volgende dag weer naar je werk moet? Ga dan eens iets eerder naar bed en lees een boek of luister naar ontspannende muziek. 

2. Beweeg voldoende

Ervaar je negatieve energie op je werk? Zweet het eraf in de sportschool. Door te sporten maak je het geluksstofje endorfine aan waardoor je een goed humeur krijgt. Sporten is sowieso een betere keuze dan mopperen op je baas of collega. Zoek wel een sport die bij je past, want met tegenzin sporten is nooit een goed idee. 

3. Wees niet te perfectionistisch

Stel jij hele hoge eisen aan jezelf? Het is lastig om op alle fronten goed te presteren. Het is nobel om bij elke opdracht die je krijgt het beste uit jezelf te halen, maar is het altijd nodig? Wees eens tevreden met het gewoon goed doen. Ga aan de slag met onzekerheden die je ervaart. Vraag je je bijvoorbeeld constant af of je wel een goede moeder of vader bent of een goede dochter/zoon/echtgenoot? Onzekerheid zorgt voor stress. Ga bij jezelf na waar dat vandaan komt. Volg eventueel een cursus of lees een zelfhulpboek. 

4. Gun jezelf vrije tijd 

Wanneer je het te druk hebt op het werk ligt overwerken op de loer. Heb je al stressvol werk dan is dat niet de juiste keuze. Het werk gaat altijd door. Het is goed om je zo nu en dan helemaal af te sluiten van het werk. Voorkom dat je ’s avonds opnieuw je laptop uit je 14 inch laptoptas of 17 inch laptoptas haalt. Neem vrije tijd. Zo niet, dan lukt het je ook niet om bepaalde zaken uit je privéleven te verwerken en bovendien neemt de stress van je werk alleen maar toe. Neem tijd voor jezelf en stop je smartphone diep in je castelijn en beerens laptoptas. 

5. Zeg vaker nee 

Heb je moeite met nee zeggen? Je bent zeker niet de enige. Veel mensen  hebben het zelfde probleem. Doordat je geen nee kan zeggen, doen mensen telkens een beroep op je, terwijl je eigenlijk niet in staat bent om al die taken af te ronden. Mensen die geen nee durven te zeggen hebben volgens onderzoek meer kans op een burn-out. Ga oefenen met nee zeggen. Geef niet meteen antwoord als een collega iets vraagt. Kom er later op terug.  Je kan je tijd maar een keer spenderen. Wees kritisch waarom je ja of nee zegt. Verzin geen smoezen, maar vertel gewoon de waarheid. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20