Taxi-oorlog in Brussel barst helemaal los: na de Uber-chauffeurs, nu blokkades van de taxibedrijven op komst

De Brusselse taxichauffeurs kondigen aan donderdag enkele belangrijke verkeersknooppunten in Brussel te gaan blokkeren uit protest tegen een mogelijke politieke regeling voor de Uber-chauffeurs, die vorige week zelf nog het verkeer in de hoofdstad op stelten zetten.

De aangekondigde acties gaan uit van de taxifederaties BTF, FeBeT, een handvol kleinere chauffeurscollectieven en enkele vakbonden. Wellicht zullen ze donderdagochtend het verkeer rond het Meiserplein en het Schumanplein, op de Wetstraat en op de Kleine Ring in de war sturen.

De Brusselse taxichauffeurs zijn boos omdat het Brussels Gewest aan een oplossing lijkt te werken voor de 2.000 Uber-chauffeurs die door een rechterlijke uitspraak zonder werk gevallen zijn.

De rechter oordeelde vorige week verrassend dat Uber geen gebruik mag maken van chauffeurs met een VVB-licentie (verhuur van voertuig met bestuurder) en legde het Amerikaanse taxiplatform plat in Brussel. “Broodroof”, reageerden de Uber-chauffeurs. “Een terechte veroordeling van Ubers sociale dumping via schijnzelfstandigheid”, zeggen de taxiverenigingen.

Taxiplan

Volgens veel waarnemers is de confrontatie te wijten aan het te lang uitblijven van het eerder aangekondigde taxiplan van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Die zou nu via een ingewikkeld stukje politiek driebanden aan een tijdelijke oplossing voor de Uber-chauffeurs werken, maar dat vinden de taxichauffeurs helemaal indruisen tegen de rechterlijke uitspraak en dus een inbreuk op de scheiding der machten.

De taxiverenigingen dreigen niet alleen met blokkades op het terrein, maar ook met een juridisch gevecht met het Brussels Gewest voor het Grondwettelijk Hof.

Uber heeft intussen beslist een fonds van 1 miljoen euro op te richten voor zijn 2.000 chauffeurs met een VVB-vergunning, die zo uitzicht krijgen op een snelle storting van 500 euro op hun rekening om de dringendste gezinsfacturen mee te betalen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20