Uber en zijn chauffeurs in het offensief na Brussels verbod: blokkades leggen stadsverkeer lam

Verscheidene blokkades van Uber-chauffeurs in en rond Brussel hebben donderdag geleid tot verkeershinder in de hoofdstad. Ze protesteren tegen het rechterlijke verbod op taxiritten via Uber vanaf vrijdag 18 uur. Het platform zelf probeert intussen de gebruikers te mobiliseren.

Een Brusselse rechtbank oordeelde woensdag dat chauffeurs met een VVB-licentie (verhuur van voertuig met bestuurder) geen klanten mogen zoeken via het Uber-platform. Daardoor dreigen 2.000 professionele Uber-chauffeurs zonder werk te zitten.

Het leidde donderdag tot emotionele protestacties van honderden Uber-chauffeurs, die langzaam reden of met opzet stil stonden in het Brusselse verkeer. Velen hekelden het uitblijven van een Brusselse taxiplan dat alle problemen en onduidelijkheden rond statuten zou moeten regelen.

“We hebben niets meer te verliezen. We zullen Brussel nu tot aan de finish blokkeren. Elke dag, van ’s ochtends tot ’s avonds”, vertelde Fernando Redondo, voorzitter van de vereniging van Belgische Limousinechauffeurs (ACBL) donderdagochtend al.

Online petitie

Uber zelf lanceerde met enkele chauffeurs-organisaties een online petitie die in een mum van tijd 10.000 ondertekenaars kreeg, wellicht vooral doordat het Amerikaanse platform zijn Brusselse klanten daarover een mail stuurde.

Volgens Uber is het verbod gebaseerd op verouderde regels uit 1995 en zal dat impact hebben op honderdduizenden passagiers in Brussel. Alleen chauffeurs met een Vlaamse licentie mogen vanaf vrijdagavond nog via de Uber-app werken, maar dat is slechts 5 procent van het normale aantal.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20