Taiwanese chipbakker TSMC is nu meest waardevolle bedrijf van Azië… dankzij genadeloze Chinese regulering

Het Taiwanese techbedrijf TSMC heeft Tencent voorbijgestoken als het meest waardevolle bedrijf van Azië.

Waarom is dit belangrijk?

Een klap voor de aandelen van Tencent maakte van chipbakker Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) het grootste Aziatische bedrijf volgens marktkapitalisatie. Ironisch genoeg is het hardhandig optreden van de Chinese overheid tegen de eigen techsector hier de verantwoordelijke.

De aandelen van de Chinese techgigant Tencent, de ontwikkelaar van de populaire app WeChat, zakten sinds begin juni met bijna 30 procent. De oorzaak hierachter is de heftige regulering, waaraan de Chinese overheid zijn eigen techsector de laatste weken onderwierp.

Daardoor heeft het Taiwanese TSMC, dat nochtans geen bijzonder spectaculaire koersrally zag, Tencent voorbijgestreefd als het Aziatische bedrijf met de hoogste marktwaarde. Dat gebeurde dinsdag toen de aandelen van een Tencent een serieuze duik namen.

Sinds woensdag is TSMC 579 miljard dollar waard. De marktwaarde van Tencent is gezakt tot 557 miljard dollar. Alibaba, het derde grootste bedrijf van Azië, schommelt rond een waarde van 481 miljard dollar.

Aanhoudend chiptekort zorgt voor booming business

TSMC is de grootste producent ter wereld van microchips, die het bedrijf inmiddels kleiner dan 5 nanometer kan maken. Die zogenoemde halfgeleiders zijn een essentieel ingrediënt voor het produceren van elektrische wagens, smartphones, laptops, spelconsoles en slimme toestellen.

Tijdens de pandemie werd het eiland Taiwan getroffen door een uitzonderlijke droogte, waardoor het aanbod van de chips snel slonk en er een vraagexplosie naar computerchips ontwikkelde.

De marktwaarde van TSMC is sinds maart 2020 verdubbeld. Die evolutie zal zich wellicht enkel verder zetten, wanneer we in beschouwing nemen dat de meeste experts vermoeden dat het huidige chiptekort zeker tot 2022, of zelfs 2023, kan duren. De zaken van TSMC zullen dus vermoedelijk nog enkele jaren blijven boomen.

Een speler in het conflict tussen Taiwan en China

TSMC’s dominante positie op deze belangrijke markt (het bedrijf haalt meer dan 50 procent van de totale omzet binnen de chipsector op) is zo onstuitbaar geworden dat het een zwaarwegende factor begint te worden in het conflict tussen Taiwan en China.

Zo slaagde TSMC er recent nog in om vaccins aan te kopen voor het democratische eiland dat China als een rebelse provincie beschouwt. Toen de regering van Taipei in februari een vaccindeal met BioNTech wou maken, werd het akkoord voor de aankoop van prikjes namelijk ontmanteld door Peking.

“Iedereen wil vrede in de Straat van Taiwan, want dat is een voordeel voor elk land. Maar het is ook nodig om de globale toeleveringsketen van halfgeleiders in Taiwan niet te onderbreken”, zei TSMC-topman Mark Liu tijdens een toespraak in juli.

Lees ook: Het belangrijkste bedrijf waarvan je nog nooit hebt gehoord, zoekt oplossing voor computerchiptekort

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.