Taiwan kijkt gespannen naar Oekraïne: de angst voor een Chinese invasie groeit

De Taiwanese president Tsai Ing-wen houdt de ontwikkelingen in Oekraïne scherp in de gaten. Als reactie op de gebeurtenissen in Europa liet ze een taskforce samenstellen die het conflict uitgebreid moet bestuderen.

Tsai Ing-wen is ervan overtuigd dat de spanningen tussen Rusland en het Westen ook het conflict tussen Taiwan en de Chinese Volksrepubliek beïnvloedt. Het land weet hoe het is om onder de constante militaire dreiging van een ander land te verkeren. Nog steeds namelijk ziet de Volksrepubliek China in Taiwan een afvallige provincie, dat zich beter vroeg dan laat onderwerpt aan de macht van president Xi Jinping.

Directe verzwakking van Taiwan

De angst van Taiwan zit hem in het feit dat nu de ogen op Oekraïne gericht zijn, veel landen het aanslepende conflict met China beginnen te negeren.

Zo zien Chinese actoren het conflict in Europa als een mogelijke crisis voor de Verenigde Staten, wat leidt tot verminderde steun aan Taiwan. Daarnaast worden grondstoffen en materialen omgeleid naar Oekraïne. De gebeurtenissen in Oost-Europa leiden dus tot een directe verzwakking van de Taiwanese verdediging.

De VS ondersteunt het eiland al tientallen jaren met de verkoop van wapens en traint sinds kort ook militair personeel. Het is voor het eerst sinds 1979 dat er – officieel – Amerikaanse soldaten op het eiland zijn. Eerder waren er al beelden van special forces die Taiwanese soldaten trainden, maar de beelden zijn verwijderd.

Duidelijk signaal van het Westen

Tsai Ing-wen kijkt gespannen naar de Amerikaanse houding in het Oekraïne-conflict. Een belangrijk element in de verdediging van het eiland is namelijk de directe hulp van de VS in het geval van een Chinese invasie.

“Als het Westen geen duidelijk signaal afgeeft aan Rusland, dan moedigen ze indirect een Chinese reactie aan richting Taiwan”, aldus Lai I-chung, de voorzitter van de Prospect Foundation in Taiwan. De denktank poogt antwoorden te bedenken op vraagstukken omtrent de relatie met de Volksrepubliek en het eiland.

Poetin ontmoet Xi

De zorgen van de Taiwanese president werden andermaal bevestigd met het bezoek van Poetin aan Xi. De Chinese president drukte namelijk zijn steun uit aan Rusland in zijn geschil met de NAVO en de VS.

In een gezamenlijk statement uitten de twee landen hun ontevredenheid over de Westerse steun aan de aangrenzende regio’s van China en Rusland. Xi kijkt met veel interesse naar de mogelijke confrontatie met Oekraïne, die hij ziet als een test voor de Amerikaanse invloed in Europa en dus ook Azië.

Momenteel erkennen dertien staten Taiwan als onafhankelijk land, waaronder Belize, El Salvador en Honduras. Hieronder valt niet de VS. Vorige week uitten verschillende Amerikaanse senatoren nog de wens voor een mogelijke ambassade voor Taiwan

(lb)

Meer