Amerikaanse congresleden willen Taiwanese ambassade, tot ongenoegen van China

Verschillende Amerikaanse senatoren en parlementsleden, zowel Democraten als Republikeinen, willen een de facto ambassade voor Taiwan in het land. Door de moeilijke relaties tussen China en Taiwan ligt zo’n ambassade bijzonder gevoelig, maar de congresleden willen hiermee een statement maken.

Waarom is dit belangrijk?

China weigert de eilandstaat Taiwan te erkennen als land. Taiwanese ambassades liggen dan ook bijzonder moeilijk, waardoor in veel landen wordt gekozen voor een "Taipei Representative Office". Eerder koos Litouwen al voor een officiële Taiwanese ambassade, wat het land een hoop miserie met China opleverde... en vette Taiwanese investeringen.

In de VS koos men ook voor de onofficiële naam van de Taiwanese vertegenwoordiging: de “Taipei Economic and Cultural Office”. Nu willen in beide kamers, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, enkele congresleden van beide partijen hier verandering in brengen.

Verregaande gevolgen

“De VS moet duidelijk maken dat, ondanks alle pogingen van de Chinese Communistische Partij om Taiwan te intimideren en te dwingen, vijandige troepen geen recht hebben om de soevereiniteit van democratische landen te schenden”, zegt Republikein Marco Rubio, één van de initiatiefnemers van het voorstel.

De naamsverandering kan verregaande gevolgen hebben voor China, Taiwan én de VS. Een extra officiële ambassade kan ervoor zorgen dat andere landen wereldwijd ook die stap maken, en Taiwan op die manier aan diplomatieke vrienden wint. Het zou ook een sterk signaal zijn dat de VS Taiwan niet los laat. Waarom zou het ook: Taiwan is wereldwijd de belangrijkste regio voor de productie van computerschips zoals halfgeleiders.

Toch zou de verandering ook de relaties tussen de VS en China verder doen verkoelen. Nu al zijn beide landen niet de beste vrienden, aangezien de VS erop uit is de Chinese militaire en economische groei in te perken. Litouwen, het enige EU-lid dat Taiwan een quasi-officiële ambassade verschafte, kon daarna rekenen op heel wat Chinese sancties. De Chinese ambassadeur in Litouwen werd teruggeroepen, ook op economisch vlak werden Litouwse producten, zoals rum en industriële onderdelen, geboycot.

Meer