Dit citaat, afkomstig van auteur Mark Twain, weerspiegelt de gedachtegang van enkele analisten, militairen en politici die de Russische invasie van Oekraïne willen vergelijken met een mogelijke Chinese invasie van Taiwan.
“Wars don’t repeat, but perhaps they rhyme” – wat Taiwan kan leren van de oorlog in Oekraïne
Waarom is dit belangrijk?
Grootmacht China ziet het eiland Taiwan als een afvallige provincie, terwijl dat eiland onafhankelijk wenst te zijn. De Chinese president Xi Jinping verkondigde al dat hij voor 2049 Taiwan weer onder de duim wil hebben, desnoods door een militaire aanpak. Het democratische Taiwan vindt echter in de Verenigde Staten een belangrijke sterke bondgenoot dat het eiland mee helpt beschermen tegen Chinese agressie.De essentie: We weten ondertussen dat China gebiologeerd toekijkt en lessen trekt uit Russische fouten, maar ook het omgekeerde narratief is van toepassing: Taiwan kan evengoed leren van de Oekraïense inventiviteit om zich beter te verdedigen.
- Een oorlog tussen Taiwan-China en Oekraïne-Rusland zijn compleet verschillend. Terwijl Rusland vooral met een landmacht over de grond grenzen overstak en het grondgebied van een buurland betrad, moet China een zeestraat oversteken. Een invasie van Taiwan leunt daarom veel meer op het succes en de slagkracht van de Chinese marine en luchtmacht.
- Alle kennisvergaring leidt ertoe dat Taiwan het ideale defensiebeleid kan verbeteren en institutionaliseren. Het zogenoemde Overall Defense Concept (ODC) is Taiwans huidige strategie voor een Chinese invasie dat telkens weer bijgeschaafd en geïntegreerd wordt – van natuurlijke geografische voordelen, tot burgerinfrastructuur en militaire capaciteiten.
Belang commerciële bedrijven
De context: Los van het ODC, doet Taiwan er goed aan om te onthouden dat commerciële bedrijven en hun technologie een belangrijke rol kunnen invullen, mits deze vanuit nabije locaties veilig voor vijandelijke aanvallen kunnen werken.
- Een goed voorbeeld is dat van het satellietbedrijf Starlink van CEO Elon Musk. De satellieten hielpen Oekraïne om hun telecommunicatie te kunnen verderzetten, vrij van Russische cyberaanvallen. Grondstations voor de Starlink-satellieten bevinden zich nabij in Polen, Estland en Turkije.
- De drones van het Turkse privébedrijf Bayraktar bewezen eveneens hun succes op het slagveld. Via crowdfunding door sympathisanten werden drones aangekocht voor het Oekraïense leger. Ook hielp het bedrijf Amazon om overheidsgegevens op te slaan in een cloud, in plaats van deze op servers in Oekraïne zelf te bewaren, zodat de overheidsinstanties operabel bleven. Dat een overheid functioneel blijft, toont ook de weerbaarheid aan van het volk en voedt nog meer de wil om zich te verzetten.
- Een belangrijke voetnoot hierbij is om niet te afhankelijk te worden van deze technologie. Toen Musks diensten via de Starlinksatellieten storingen ondervonden in oktober 2022, ondervonden Oekraïense soldaten veel meer moeite om met langeafstandsartillerie doelwitten correct te treffen.
- Ook een effectieve communicatiestrategie naar de internationale gemeenschap is belangrijk. Oekraïens president Volodymyr Zelensky met zijn achtergrond als acteur is hier een meester in. Hij weet de juiste snaren te raken in zijn speeches naar andere wereldleiders om sympathie bij hen op te brengen en extra steun en hulp te krijgen van bondgenoten. Ook op dit vlak kan Taiwan nog bijschakelen.
Actie-reactie
Volgend punt: langeafstandsartillerie. Defensie is belangrijk, maar ook het opschalen van offensieve capaciteiten doet ertoe. Een leger moet in staat zijn om een tegenaanval uit te voeren wil het de balans van de strijd weer in zijn voordeel doen kantelen en verloren gebied heroveren. De HIMARS en houwitsers die in Oekraïne werden gebruikt, toonden al aan dat deze wapens de toon van het slagveld kunnen doen omslaan.
- Taiwan zet eigenlijk al enkele jaren in op betere raketten die ook in staat zijn om het Chinese vasteland te treffen. Als het de Chinese marine en amfibische component vanop afstand kan uitschakelen, zou dat ideaal zijn. De Straat van Taiwan is 180 kilometer breed, terwijl Chinese steden nog verderaf liggen. Daarom breidde Taipei het langeafstandsrakettenarsenaal recent uit.
- Vorige week kwam nog aan het licht dat het Nationale Chung-Shaninstituut voor Wetenschap en Technologie in Taiwan (NCSIST) een rakettest had uitgevoerd met een bereik van 1.200 kilometer. Zo meldde de South China Morning Post. Daarmee zou het in staat zijn om Wuhan in centraal-China te bereiken.
- Taiwan zal trouwens nooit als eerste een aanval uitvoeren. Het rekent daarom vooral op afschrikking om China op afstand te houden. Oekraïne was minder in staat om Rusland af te schrikken, maar had zich sinds 2014 wel beter militair voorbereid door meer reservisten op te leiden. Ook dat bleek bij het begin van de oorlog in Oekraïne essentieel om snel te kunnen schakelen. Taiwan besloot vorig najaar al om de militaire dienstplicht uit te breiden van vier maanden tot een jaar.
- Aansluitend zou de NCSIST ook een dronevloot ontwerpen nadat Taiwan zag dat deze in Oekraïne een grote impact hadden en veel succes kenden. Maar liefst 3.000 drones zou de regering willen bestellen.
Mijnen
Tot slot: Hoe kan men snel een frontlinie opwerpen dat statisch blijft en een opmars tegenhoudt? Door het gebruik van mijnen. De Oekraïners waren in staat om op bepaalde locaties de Russen zo tegen te houden of vertragen door mijnenvelden aan te leggen.
- Taiwan kocht daarom volgens de Eurasian Times al het zogenaamde Volcano-mijnsysteem van de Verenigde Staten aan. Het enige andere land in dezelfde regio die deze al inzet is Zuid-Korea om een mogelijk offensief van Noord-Korea een halt toe te roepen.
- Dit systeem kan op vier tot twaalf minuten tijd 960 antipersoons- of antitankmijnen ontplooien in een gebied van 1.100 meter lang op 120 meter breed. Zowel een helikopter als vrachtwagen kan de mijnen uitstrooien.
- Dit mijnsysteem inzetten langs de kustlijn zou Chinese marineschepen hinderen om aan te kunnen meren. Daardoor raken schepen beperkt in hun manoeuvreerbaarheid en lopen ze enorme vertragingen op. Chinese troepen zouden eerst de zones met mijnen dus moeten zuiveren van mijnen voordat andere eenheden verder ingezet kunnen worden.
- Zo zou al snel duidelijk worden voor het Taiwanese leger waar het Chinese leger volop wil landen om een opmars te beginnen op het eiland.
- Mijnen staan bekend als het goedkoopste en dodelijkste wapen in het arsenaal van een zeemacht. Een mijn van enkele duizenden dollars kan al snel enkele miljoenen dollars schade aanrichten.
- Vorig jaar moderniseerde Taipei trouwens ook al de praktijk voor het uitzetten van zeemijnen. Terwijl het voorheen nog duikers inschakelde om zeemijnen te plaatsen, gebeurt dat nu door schepen die op een hoge snelheid meteen automatisch mijnen ‘zaaien’.
(nd)